Економіка Росії працює на межі «перегріву» при західних санкціях
Економіка Росії працює на межі «перегріву» при західних санкціях

Економіка Росії працює на межі «перегріву» при західних санкціях

Попри широкомасштабні санкції Заходу, які були введені проти Росії після її вторгнення в Україну, російська економіка не зупинилася, а працює з підвищеним навантаженням. Як зазначає The Washington Post , замість очікуваного занепаду, економіка РФ продовжує функціонувати, хоча й стикається з ризиком «перегріву», обумовленим критичним дефіцитом робочої сили та швидким зростанням заробітної плати.

«У Сибіру не вистачає чоловіків, щоб водити автобуси. На російських фермах доярки отримують зарплату, яку можна порівняти із зарплатою it-працівників, а готелі ледве наймають офіціантів, прибиральниць і кухарів», – ідеться в статті. Не вистачає зварювальників і навіть водіїв таксі.

За даними Росстату, реальна заробітна плата в Росії за перші шість місяців 2024 року зросла на 12,9% у річному обчисленні. Доходи найбідніших працівників зростали найшвидше – на 67%.

Економіку вперед штовхнули масивні військові витрати, а загальні зарплати в РФ зростають слідом за зростанням доходів військових, хоча приватний сектор за ними не встигає. Також Росія продовжує отримувати великі доходи від продажу нафти.

«На думку економістів, Росія може дозволити собі фінансувати конфлікт в Україні ще кілька років завдяки величезним доходам від продажу нафти і провалам західних санкцій, зокрема обмеженню цін на нафту, запровадженому «Великою сімкою»», – пише газета.

При цьому, в Росії розкручується інфляція, оскільки на тлі вкидання грошей в економіку «робоча сила і виробничі потужності економіки “майже вичерпані”, як попередила в липні глава Центробанку Ельвіра Набіулліна. ЦБ намагається боротися з цим підвищенням ключової ставки – днями вона зросла до рекордного 21%.

Масштабні військові витрати, закладені на наступний рік, «ще більше підстьобнуть інфляцію». При цьому питання, чи зможе Росія всерйоз наростити своє військове виробництво, викликає суперечливі оцінки.

Але експерти впевнені в тому, що санкції Заходу на цьому треку провалені, і вони не заважають РФ виробляти військову техніку. Росія отримує обхідними шляхами весь критичний імпорт на кшталт мікрочіпів.

Джерело матеріала
loader