Поради військових перед мобілізацією: як правильно вибрати взуття
Поради військових перед мобілізацією: як правильно вибрати взуття

Поради військових перед мобілізацією: як правильно вибрати взуття

Військово-тактичне взуття – це не просто черевики. Це фундамент спорядження, від нього залежить функціональність бійця. Отже, воно має бути якісним, зручним та міцним.

Взуття для військового має бути досить високим, щоб підтримувати гомілкостоп і захищати його від травм. У ньому повинні бути міцними носок, задник та бічна частина стопи. При цьому підошва має бути гнучкою, а протектор досить жорсткий.

Журналіст Коротко про зібрав поради бійців ЗСУ і на підставі їхнього досвіду розбирався в нюансах вибору.

Види взуття

Існує три види військових черевиків з основними особливостями:

  • Літні – легкі та добре вентильовані.
  • Демісезонні – з надійним зчепленням з поверхнею та вологовідведенням.
  • Зимові – зберігають ноги у теплі.

При виборі потрібно керуватися тим, що насамперед від взуття вимагаєте. Якщо потрібна мобільність – робіть ставку на демісезонне та літнє. Якщо тепло та стійкість - то демісезонне і зимове.

Як правило, військові частіше використовують демісезонні черевики. Непоодинокі випадки, коли людина може ходити в демісезонних цілий рік, регулюючи температурний режим товщиною шкарпеток, що надягаються (і користуйтеся тільки якісними трекінговими (похідними) шкарпетками).

Belleville SQUALL BV555INS CT – це американський стандарт за 15 000 гривень. Фото: fair.ua

Шукаємо баланс ціни та якості

Якщо ваше завдання максимально зберегти тепло, а ваша служба передбачає статичне положення тіла, зверніть увагу на Salomon Toundra і Salomon Quest 4D Forces High Gore-Tex. Ці моделі мають підошву, розроблену за технологією contagrip (що забезпечує надійність зчеплення та високу зносостійкість завдяки особливому поєднанню складу та щільності гуми), та якісну систему шнурівки з автофіксатором на гомілкостопі. Крім цього, у всіх Salomon добре продуманий захист носіння. Взуття хороше, але є нюанс. Через жорсткість, яка якраз і забезпечує стійкість, зручне не всім.

Ціна:

Salomon Toundra – 10 000 грн, Salomon Quest 4D Forces High Gore-Tex – 13 500 грн.

Salomon Toundra коштуватиме 10 000 гривень. Фото: ukrarmor.com.ua

Lowa має модель Zephyr HI GTX TF. Це взуття для тих, кому важлива рухливість, і в них трохи більше легкості та комфорту в носінні. Мінуси – носок не так добре захищений, на відміну від бічних поверхонь та задника. Система шнурівки менш жорстка. І загалом черевик відчувається м'якше порівняно з вищезгаданими моделями. Для статичних завдань є модель Lowa Tibet. Важить, щоправда, багато, але максимально забезпечить теплом.

Ціна:

Zephyr HI GTX TF – 11 800 грн.

Lowa Tibet – 15 000 грн.

Zephyr HI GTX TF можна купити за 11800 гривень. Фото: import.com.ua

Тактичні зимові черевики Belleville C 775 ST та Belleville SQUALL BV555INS CT – це дві моделі еталонного зимового взуття для військових. Якщо згадані вище фірми-виробники - це більше про трекінгові черевики, які використовують військові, Belleville – американські «мілітарі» в чистому вигляді. Максимальний рівень захисту стопи та носка, неперевершена зносостійкість. Тепло та зручно. Одне погано – дорого.

Ціна:

Belleville C 775 ST – 20 000 грн.

Belleville SQUALL BV555INS CT – 15 000 грн.

Дорого, але якісно - це про Belleville C 775 ST – 20 000 гривень. Фото: abrams.com.ua

Бюджетні пропозиції

Зверніть увагу на таких виробників, як M-Tac, Mil-Tec, Milbot. Тут вже немає таких технологій і якості, як у варіантах дорожче. Але це зовсім непогані черевики за ціною 4-6 тисяч гривень. Є досить багато моделей, між якими варто вибирати.

Бюджетний варіант солдатського взуття коштує 4000 – 6000 гривень. Фото: militarka.com.ua

Можна і безкоштовно

Талани, які видаються в частинах та навчальних центрах усім військовослужбовцям, цілком функціональні. Як демісезонні, так і зимові. Так, за характеристиками таке взуття слабше за дорогі бренди, але в цілому, враховуючи, що дається безкоштовно, – супер. На один рік їх має вистачати.

Взуття, що видається в армії безкоштовно, не ідеальне, але свій рік відслужить чесно. Фото: taktychne-vzuttya.kiev.ua

Важливо

Хороші черевики – це дорого

Перше, що ви повинні зарубати собі на носі: ніякі Lowa чи Salomon не зроблять із вас супермена чи мегавоїна. Але додати вашим ногам трохи швидкості, комфорту, витривалості, тепла та сухості вони можуть. Ваше завдання – максимально берегти стопи за будь-яких умов. І заощаджувати на цьому не варто.

Не купуйте жодних копій таких брендів, як Lowa, Salomon або Belleville. Не ведіться на те, що вони коштують у два або три рази дешевше за оригінал! Жадібність у цьому питанні обійдеться дорого. Беріть оригінал. Так, коштуватиме близько 10 тисяч гривень. Але самі собі потім подякуєте, і неодноразово.

Salomon Quest 4D Forces High Gore коштує близько 13 500 гривень. Фото: evergo.com.ua

До речі

Як визначити розмір?

Наприкінці робочого дня надягаєте на ногу шкарпетку. Вимірюєте довжину стопи від кінчика великого пальця до крайньої точки п'ятки. Якщо берете зимовий черевик, додаєте ще один сантиметр до довжини стопи. Якщо літній – беріть взагалі на розмір більше від стандартного. Черевик повинен бути трохи більше, бо влітку нога може набрякати, а взимку ви можете використовувати дві шкарпетки відразу. І завжди звіряйтесь із розмірною сіткою виробників.

Ціна питання для Lowa Tibet – 15 000 гривень. Фото: multicam.com.ua

Джерело матеріала
loader
loader