Українські ресурси не безмежні: як вибори в США можуть вплинути на перебіг війни – Bloomberg
Українські ресурси не безмежні: як вибори в США можуть вплинути на перебіг війни – Bloomberg

Українські ресурси не безмежні: як вибори в США можуть вплинути на перебіг війни – Bloomberg

Українські ресурси не безмежні: як вибори в США можуть вплинути на перебіг війни – Bloomberg

Україна може мати справу з дефіцитом фінансування після виборів.

Росія втрачає щодня на фронті в Україні 1200 осіб, але незважаючи на величезні втрати, може досягти тактичних успіхів на полі бою. А результати виборів у США матимуть серйозні наслідки для здатності Києва дати відсіч. Про це пише Bloomberg, спираючись на думки західних чиновників.

Росія продовжує повільний, але завзятий поступ у Донецькій області, нещодавно Україна втратила Вугледар і під загрозою Покровськ. Росіяни також почали відвойовувати позиції у Курській області.

Чиновники у Києві та по всій Європі стурбовані тим, що перемога Дональда Трампа може призвести до того, що Україна буде змушена вдатися до болючого врегулювання, яке дозволить президенту Владіміру Путіну зміцнити свій вплив на території країни.

Хоча президент Володимир Зеленський пообіцяв продовжувати боротьбу, сувора реальність така, що його виснажені військові значною мірою залежать від допомоги США. Деякі союзники України вже почали говорити про те, як може закінчитись війна.

Якщо Трамп, який заявив, що він «врегулює» конфлікт ще до вступу на посаду, буде обраний і виконає свої погрози припинити підтримку, можливості України різко звузяться. Але навіть якщо переможе Камала Харріс, США, ймовірно, буде важко отримати значну фінансову підтримку через Конгрес, заявили західні чиновники, які відмовилися назвати своє ім'я, обговорюючи делікатні питання.

Київ уже відчув, як може виглядати ослаблення підтримки. Сварки в США затримали схвалення багатомільярдного пакету допомоги на шість місяців, що стало ударом для України, яка не вистачає боєприпасів і робочої сили. Москва продовжує свої атаки на енергетичну та критично важливу інфраструктуру країни, що, як побоюється Київ, призведе до масових відключень електроенергії та перебоїв у опаленні з настанням холодів.

Поряд із пануванням у повітрі Росія зберігає значні переваги в боєприпасах над Україною. Її особовий склад перевершує Київ у співвідношенні три до одного, близько 30 тисяч людей Росія втягує у війну щомісяця. Москва також посилила свої сили тисячами північнокорейських солдатів, за оцінками української та південнокорейської розвідки.

Американські чиновники стурбовані, але менш песимістичні ніж інші союзники щодо стану справ на полі бою. Високопоставлені американські чиновники раніше в жовтні заявили, що, на їхні очікування, Україна зможе утримувати позиції в Курській області кілька місяців, зазначивши, що Київ бачить стабільніші постачання боєприпасів.

Цього може бути достатньо, щоб Україна вистояла, але замало для перемоги.

Київ розраховує на посилення протиповітряної оборони та підтримку з боку сусідніх країн, щоб збивати російські ракети та безпілотники, що наближаються до їхнього повітряного простору, а також на можливість послабити наступальні можливості Росії на окупованих територіях.

Україні потрібно більше обладнання для її бригад; Німеччина та Франція мають намір надати обладнання як мінімум для двох, сказав Зеленський. Київ також шукає допомоги у розвитку власних можливостей дальнього удару, на що США вже пообіцяли 1,6 млрд. доларів.

За словами обізнаних джерел, у рамках цього плану Україна також прагнутиме продовжити наступ у Курській області з метою вплинути на громадську думку в Росії.

«Росія збереже ініціативу, не зважаючи на втрати, і використовуватиме свої можливі локальні успіхи на полі бою для тиску на Україну всередині країни та тиску на наших партнерів», — вважає науковий співробітник київського Національного інституту досліджень проблем безпеки Микола Бєлесков.

«Модель, за якої Захід постачає боєприпаси, а Україна — робочу силу, може більше не працювати», — сказав Бєлесков. "Хоча США завжди заявляли, що на місцях не буде американських військ, ми наближаємося до моменту, коли така потреба може виникнути у наших партнерів, оскільки українські ресурси не безмежні".

Раніше повідомлялося про те, що Україна змінює цілі війни та неохоче готується до переговорів.

Джерело матеріала
loader
loader