Чому потрійний одеколон називається потрійним і навіщо його пили в СРСР
Чому потрійний одеколон називається потрійним і навіщо його пили в СРСР

Чому потрійний одеколон називається потрійним і навіщо його пили в СРСР

Про потрійний одеколон у той час знали всі.

Що ви дізнаєтеся:

У СРСР "Потрійний одеколон" був не просто популярним парфумом, а справжнім культурним феноменом, знайомим багатьом. Цю "запашну воду", як його називали, використовували не тільки за прямим призначенням, а й нерідко вона слугувала алкогольним замінником.

Давайте розберемося, що входить до складу потрійного одеколону, чому його так називали і чим пояснюється таке незвичайне його застосування.

Що входить до складу потрійного одеколону?

Склад "Потрійного одеколону" класичний: три основні ноти запаху, звідки і пішла назва. Ці компоненти створюють яскравий аромат, за який цінувався цей одеколон:

Такий тришаровий аромат, що складається з верхніх, середніх і базових нот, і послужив причиною для назви "потрійний", пише Телеграф. Цей одеколон був варіацією більш ранніх парфумів, створених зі спирту, ефірних олій і дистиляту.

Чому одеколон так називається?

Назва "Потрійний одеколон" прийшла з Франції. Оригінальний Eau de Cologne, відомий ще з XVIII століття, являв собою комбінацію кількох інгредієнтів. Спочатку його винайшли в Німеччині, де він називався "Кельнська вода".

Потрапивши до Франції, аромат стали називати "Eau de Cologne", а потім він прийшов і в Росію, де його адаптували на французький манер - "одеколон". Радянські виробники включили до класичного складу три компоненти, від чого і пішла назва "потрійний".

Який спирт у потрійному одеколоні і чому його пили?

В основі "Потрійного одеколону" використовувався етиловий спирт, який вирізнявся високою міцністю. Цей спирт ставав причиною того, що багато хто вживав одеколон як замінник алкоголю, особливо в періоди дефіциту спиртних напоїв.

Для чого ще використовували потрійний одеколон?

Особливо популярний Потрійний одеколон був від прищів. Вважалося, що засіб справлявся з болями в суглобах, допомагав від застуди, опіків, ран, подряпин, забоїв, від укусів комарів. Потрійним одеколоном також лікували лишай, головний біль, грибок на ногах.

Наприклад, у роки Першої світової війни і потім під час "сухого закону" за часів Михайла Горбачова, коли доступ до алкоголю був ускладнений, люди знаходили альтернативу в спиртовмісних одеколонах. Хоча вживання таких парфумерних засобів як алкоголю було небезпечним, для багатьох людей у важкі часи це було єдине доступне джерело спирту.

Джерело матеріала
loader
loader