Зеленський вніс у Раду законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану
Зеленський вніс у Раду законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану

Зеленський вніс у Раду законопроєкти про продовження мобілізації та воєнного стану

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження воєнного стану і загальної мобілізації ще на 90 днів. Про це йдеться в картках законопроєктів №12151 та №12152.

Так, планується продовжити дію воєнного стану та загальну мобілізацію до 7 лютого 2025 року. У разі ухвалення законопроєктів, воєнний стан та мобілізацію буде продовжено у 13-те від початку повномасштабного російського вторгнення.

Як відомо, минулого разу рішення про продовження воєнного стану та мобілізації було ухвалено влітку. Зокрема, на початку серпня Зеленський підписав відповідні закони. Згідно з ними, наразі запроваджено воєнний стан та введено загальну мобілізацію до 9 листопада

Втім, воєнний стан не слід плутати зі станом війни. Регламентація «воєнного стану» визначається національним законодавством, тоді як "стан війни" регулюється міжнародним правом. Оголошення війни, відповідно до міжнародного права, відбувається шляхом звернення до власного народу або уряду держави-супротивника, світової спільноти тощо.

Також в Україні діє загальна мобілізація, під час якої призвати на службу можуть військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для відстрочки чи виключення з військового обліку.

До слова, Збройні сили України досягли успіху під час продовження операції в Курській області. Водночас зафіксовано просування російських військ у Донецькій області, зокрема в районі Селидового та на північний захід від Вугледара.

Джерело матеріала
loader