Солодке, гірке чи кисле: як смакові вподобання впливають на сприйняття особистості іншими людьми
Солодке, гірке чи кисле: як смакові вподобання впливають на сприйняття особистості іншими людьми

Солодке, гірке чи кисле: як смакові вподобання впливають на сприйняття особистості іншими людьми

Сучасні дослідження показують, що особистісні якості людей часто пов'язані з їхньою поведінкою, сприйняттям і поглядами на життя, пише 24 Канал з посиланням на Journal of Research in Personality.

Нове дослідження вподобань

Команда вчених з Геттисберзького коледжу, Коледжу Франкліна і Маршалла (США), Берлінської вищої медичної школи (Німеччина) та Університету Квінс (Канада) досліджувала взаємозв'язок між характером і смаковими уподобаннями.

Дослідження охопило чотири країни: Китай, Німеччину, Мексику і США. 1629 респондентів заповнили анкети, в яких поділилися своїми вподобаннями щодо різних страв і описали свої особистісні характеристики. Оцінка "приємності" учасників проводилася за шкалою від 1 до 5 балів на основі тверджень, таких як "У моїй присутності люди почуваються комфортно".

У секції про смакові уподобання респондентам ставили питання про те, як вони ставляться до солодких страв (наприклад, шоколадного торта, морозива та меду), а також до солоних, кислих, гірких і гострих продуктів. Якщо учасник не коштував якусь із зазначених страв, він міг це вказати.

Що смакові вподобання можуть розповісти про людини

Для чотирьох країн, де проводилося нове дослідження, дійсно виявилася характерною ситуація, коли найбільш приємними для спілкування вважаються любителі солодких страв. Хоча виявлений зв'язок не був занадто сильним (попри статистичну значущість).

Автори дослідження зазначили, що робота має свої обмеження, включаючи залежність від інформації, наданої респондентами. У майбутньому, на їхню думку, варто провести спостереження за учасниками в контрольованих умовах і розглянути інші аспекти особистості, а також вивчити культури з різними поглядами на солодощі.

Теги за темою
Психологія
Джерело матеріала
loader
loader