Кумкват їдять зі шкіркою: «золотий мандарин» із Китаю покращує настрій та імунітет
Кумкват їдять зі шкіркою: «золотий мандарин» із Китаю покращує настрій та імунітет

Кумкват їдять зі шкіркою: «золотий мандарин» із Китаю покращує настрій та імунітет

На смак – щось середнє між лимоном та апельсином. А запах наче мандариновий. Про екзотичний кумкват, який можна виростити вдома на підвіконні, чому його обожнюють китайські знахарі, як обрати стиглий плід та чи треба його чистити від шкірки та зернят – у матеріалі Коротко про.

Півтори тисячі за 30-сантиметрове деревце

Лише нещодавно цей екзот з’явився на полицях українських магазинів. Але для багатьох пересічних покупців кумкват і досі в новинку. Такий маленький, овальний, яскравого помаранчевого кольору нагадує дрібненький мандарин або, радше, велику оливку.

Походить він з Південно-Східної Азії. У рукописах XII століття історики навіть знайшли згадки про кумкват, або, як його ще називають у Піднебесній, «золотий мандарин». До Європи цей плід дістався аж в XIX столітті і швидко здобув славу цікавої екзотичної і вічно зеленої рослини, а не смачного плоду.

Хоча фрукт їстівний і на смак досить оригінальний. Правда, на любителя. Належить до сімейства цитрусових, відповідно, соковитий, свіжий, запашний, кислувато-солодкий. Але на смак лише трохи схожий на лимон й апельсин чи мандарин. На відміну від цих цитрусових, у кумквата шкірка солодка, а м’якоть - кислюча. Тому ні в якому разі не очищайте оболонку кумквата. А от зернятка плоду краще видаляти, бо аж надто гіркі. Узагалі саме цей контраст між солодкою шкіркою і кислою м’якоттю робить мініатюрний фрукт цікавим.

Рослина кумкват полюбляє теплий клімат. Але в наш час його можна вирощувати де завгодно. Навіть в Антарктиці! Як? Звісно, у вигляді вазону.

- Кумкват – це щось цікаве, нове для покупців, це вже не банальний лимон, який можна виростити з кісточки, - розповідає Коротко про менеджер магазину рослин «Садівник» Анастасія Мороз. – Вартість саджанців в агромагазинах стартує від 200 грн за маленький пагінець і 1500 грн й більше за деревце висотою 25-30 см. Його часто вирощують як декоративну рослину на присадибних ділянках або в будинку. Ця невелика рослина цілком може поміститися на підвіконні. Кумкват цвіте ніжними ароматними білими квітами. Іноді рослина навіть дає плоди в домашніх умовах.

Догляд за кумкватом не вимагає від господаря якихось танців з бубном. Все просто: рослина любить світло та вологу. Краще розмістити її на підвіконні з південної сторони. Влітку за гарної днини можна виносити на свіже повітря. У теплу пору року краще рясно поливати, а взимку треба трохи пригальмувати з поливом, не допускати перезволоження чи пересихання субстрату.

Ще один секрет догляду за кумкватом: регулярно обприскуйте рослину, протирайте її листя і поливайте тільки теплою водою. Тому що від холодної водиці кумкват різко облисіє.

Щоб декоративне деревце кумквата зберігало компактність, пересадіть його у невеликий горщик та пам’ятайте про своєчасну обрізку гілок. І при правильному догляді вже на 2-й рік після посадки можна буде збирати перший врожай плодів.

Кумкват любить світло та вологу. Фото: fast-growing-trees.com

Воює з бактеріями

У традиційній китайській медицині кумкват вважається мало не панацеєю від багатьох хвороб. Доказова медицина більш стримана у висновках, але й наші лікарі підтверджують, що плід дійсно багатий на вітаміни і мінерали. І перш за все у кумкваті міститься потужна доза вітаміну С. Окрім нього, є:

  • Провітамін А
  • Вітаміни групи В
  • Вітамін Е
  • Марганець
  • Кальцій
  • Залізо
  • Магній
  • Калій
  • Мідь
  • Цинк
  • Фолієва кислота.

А от калорій побільше, ніж в інших цитрусових - 70 калорій у 100 грамах.

Ознайомившись зі списком вітамінів та мінералів, які містить кумкват, очевидно, що плід може захистити організм від багатьох хвороб. Наприклад, стимулює активно працювати імунну систему, спонукає її боротися з вірусами та бактеріями.

А ще «золотий мандарин»:

  • допомагає роботі кишківника,
  • ефективний для контролю ваги,
  • знижує ризик серцевої недостатності, інсульту, високого кров'яного тиску,
  • має протизапальні властивості,
  • ефективний для зменшення та усунення таких проблем, як газоутворення, розлад травлення, спазми в животі,
  • корисний для здоров’я очей,
  • зміцнює кістки,
  • регулює розлади настрою.

Але куди ж без ложки дьогтю у бочці з кумкватом. Надмірне споживання цих фруктів (більше 5 за один прийом) спричинить здуття живота і закрепи. Також кумкват, як і всі цитрусові, є сильним алергеном.

І ще один недолік цього екзота – його ціна. Так, за кілограм кумквата в "Сільпо" просять 600 грн. Дорогувато…

Білі квіти кумквата мають сильний цитрусовий аромат. Фото: fast-growing-trees.com

Як обрати кумкват?

Сезон збору врожаю триває з листопада до березня. Саме в ці місяці є шанс обрати дійсно свіжий та смачний плід. Шукайте тверді, яскраво-помаранчеві або жовто-помаранчеві фрукти з шкіркою без всіляких плям, крапок, вм’ятин. Уникайте зеленуватих кумкватів зі зморщеною шкіркою – це вже залежаний, але недозрілий плід.

Як зберігати?

Смак кумквата оптимально розкривається при кімнатній температурі. Але тоді плід можна зберігати всього 3-5 днів. А ось в холодильнику в поліетиленовому пакеті - до трьох тижнів.

Плід можна їсти сирим або в салатах, соусах, у вигляді джемів… Фото: feastinthyme.com

Як приготувати кумкват?

У тому ж Китаї кумкват сушать, маринують, варять, використовують у приготуванні різноманітних страв. Європейці більш консервативні: полюбляють ласувати плодами сирими. Але знову нагадуємо: ні в якому разі не зчищайте його шкірку, бо ж надто смачна.

Хочете здивувати свої смакові рецептори? Нашинкуйте плід у фруктовий салат, додайте у соус, прикрасьте ним коктейль, приготуйте з нього джем чи мармелад.

Або ж прикрасити скибками кумквата екзотичний коктейль. Фото: themom100.com/

Джерело матеріала
loader