Ціни на свинину в супермаркетах України знову зросли, досягнувши середньої вартості 207,9 грн за кілограм, що на 2,2% більше, ніж у вересні. Аналітики Асоціації «Свинарі України» сазали, що це найвища позначка року, порівняна з минулорічними цінами, коли основною причиною подорожчання була висока вартість закупівлі живої ваги свиней.
Цьогоріч ситуація змінилася: попри зниження цін на живець (на 31% нижче за минулорічний рівень), дорожчають інші етапи виробництва, зокрема охолоджені напівтуші. Причиною називають необхідність компенсувати зниження вартості побічних продуктів (шкури, субпродукти, жир), на які попит суттєво знизився.
«Основний „ціновий удар” у здороженні при цьому на себе беруть преміальні частини — вирізка, корейка, стейк, ошийок. З іншого боку, цьогоріч на противагу 2023-му розбіжність між цінами на куряче філе та свинину, навпаки, зменшилася, а непреміальні частини (лопатка, стегно, грудинка тощо) стали навіть доступнішими», — інформують аналітики Асоціації.
Крім того, Знай.ua повідомляв, продуктові набори для переселенців у одному із міст України: хто може отримати