До кінця року ціна на яйця може зрости ще на 10%.
Традиційно влітку ціни на яйця нижчі через збільшення пропозиції та необхідність швидко реалізувати продукт. А восени ціни зростають.
Таку думку висловив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка в коментарі для "Факти ICTV".
За його словами, однією з причин подорожчання є зростання собівартості продукції. Зросли ціни на фуражну пшеницю, кукурудзу, соняшниковий шрот. Тому корми подорожчали й вартість утримання курей збільшилась.
Серед інших причин – ціни на електроенергію. Вони також зростають, а її споживання з приходом холодів тільки збільшиться. Через короткий світловий день птахам потрібні комфортні умови, в тому числі освітлення.
"Крім цього, маємо сезонний фактор, зокрема зменшується пропозиція від домогосподарств, яка є стабільно високою з травня до вересня", – зазначив Максим Гопка.
Ціни на яйця в Україні продовжать зростати восени та взимку через додаткові витрати на обігрів, освітлення, але стабілізуються навесні, коли пропозиція збільшиться, каже експерт.
Нагадаємо, вартість моркви в Україні досягла 18-25 грн/кг через активні закупівлі оптовиками та населенням.