Дослідники виявили, що помірне споживання солодощів може мати позитивний вплив на здоров’я серцево-судинної системи. Проте, як вони зазначають, є важливий нюанс.
Нещодавнє дослідження виявило несподіваний зв'язок між споживанням додаткового цукру та здоров'ям серцево-судинної системи. Хоча надмірне споживання ласощів пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, дослідники припускають, що періодичне вживання солодкого може насправді знизити ризик певних серцево-судинних проблем, пише Science Alert.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Учені з Лундського університету у Швеції провели дослідження, яке висвітлює тонкий взаємозв'язок між споживанням цукру та здоров'ям серця. Згідно з дослідженням, ласощі — тістечка, торти чи шоколад — можуть бути кориснішими для серця, ніж сувора безцукрова дієта.
Однак ця перевага не поширюється на цукор, який споживається з газованими напоями або солодкими додатками, пов'язаними з підвищеним ризиком для здоров'я.
"Найнеочікуванішим висновком нашого дослідження є розбіжність між різними джерелами доданого цукру та ризиком серцево-судинних захворювань", — пояснює епідеміологиня Сюзанна Джанзі.
У дослідженні вивчалися дані про харчування та спосіб життя 69 705 учасників у віці від 45 до 83 років, зібрані зі шведської системи охорони здоров'я у 1997 та 2009 роках. Споживання цукру розділити на такі категорії, як на солодкі ласощі, солодкі додатки, такі як мед, та підсолоджені напої. Потім ці дані порівняли з сімома типами серцево-судинних захворювань, включаючи інсульти та інфаркти, враховуючи такі фактори, як куріння та інші стани здоров'я.
Результати варіювалися залежно від типу цукру та серцево-судинних захворювань. Наприклад, солодкі додатки пов'язані з вищим ризиком аневризми черевної аорти, а помірне споживання солодких ласощів знижувало загальний ризик серцевих захворювань.
Цікаво, що рідкий цукор, як і той, що міститься в підсолоджених напоях, забезпечує менше насичення, що потенційно може призвести до надмірного споживання. Дослідження також вказує на культурні фактори, такі як шведська традиція "фіка" — насолоджуватися кавою з випічкою, яка може відігравати певну роль в отриманих результатах.
Попри ці результати науковці наголошують, що дослідження лише виявляє асоціації, а не причинно-наслідкові зв'язки. Вони застерігають від надмірного узагальнення результатів, зазначаючи, що необхідно враховувати й інші наслідки впливу цукру на здоров'я, наприклад, проблеми зі здоров'ям зубів. Майбутні дослідження мають на меті вивчити складні зв'язки між споживанням цукру, серцево-судинними захворюваннями та іншими факторами, такими як ожиріння.
Ці висновки нагадують нам про необхідність підходити до споживання цукру збалансовано та з урахуванням контексту. Хоча суворі дієтичні правила можуть бути непотрібними, усвідомлене харчування та помірність залишаються ключовими для зміцнення здоров'я серця в довгостроковій перспективі.
Раніше Фокус писав, що регулярне й помірне вживання кави впливає на здоров’я людей, зокрема збільшує тривалість життя. Дослідники врахували низку змінних, таких як типи кави, демографічні дані учасників та тривалість дослідження, визнаючи, що індивідуальні переваги можуть відрізнятися.
А також ми розповідали про 10-літній експеримент, який допоміг розкрити таємниці нейтронів. Це відкриття може стати основою для подальшого вивчення матерії.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має лише інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.