Розробники представили новий сорт золотистого яблука
Розробники представили новий сорт золотистого яблука

Розробники представили новий сорт золотистого яблука

Дора – це новий сорт яблука з рум’яним золотистим відтінком, виведений розсадниками Rispe та Escande. Він є результатом схрещування сортів Ренетта Грігія ді Торріана та ГолдРаш, і є власністю Alma Mater Studiorum Болонського університету в Італії. Про це повідомляє FreshPlaza, пише agronews.ua.

Це яблуко вже встигло завоювати прихильність споживачів. За словами його творців, «Дора», здається, вдало поєднала в собі витонченість і простоту.

«Це нетиповий сорт, ідеальний для фермерів, тому що він простий у вирощуванні, витривалий і рясний. Він також дуже соковитий і хрусткий, смакові якості відповідають вимогам споживачів і були дуже добре сприйняті», – говорить Себастьян Ріспе

Розсадники Rispe та Escande вирішили розробити цей новий сорт, оскільки Дора має кілька переваг.

«Основна мета – знайти нетиповий фрукт з гарним смаком, який виділяється і має гарний термін зберігання. Дора відповідає всім критеріям: зібрана наприкінці вересня на півдні Франції для тривалого зберігання, а на початку жовтня для негайного споживання, Дора зберігається 6 місяців у звичайних холодильних камерах і понад 6 місяців у контрольованій атмосфері. Золотистий колір яблук є ще однією відмінною рисою в секторі, де домінують двоколірні яблука», – пояснює Моніка Куюнджич, менеджер з комунікацій Sarl Dora.

«Створення золотисто-рум’яного яблука може йти проти течії, але, безумовно, саме цей сорт припав їм до душі. З рум’яними яблуками дійсно потрібно було щось робити. Дора з’являється на ринку з такими органолептичними та технічними якостями, яких не мають існуючі сорти. Ми вже мали можливість продегустувати його для кінцевого споживача і отримали дуже хороші відгуки. Це чудове яблуко, з гарним розміром. Воно соковите, хрустке, але не тверде, і дуже смачне з хорошим балансом цукру і кислоти. Зараз ми випробовуємо його потенціал на кухні і не можемо дочекатися, щоб побачити, як воно себе покаже».

Для виробників ідея полягала в тому, щоб запропонувати яблуко, яке було б простим у вирощуванні, легкодоступним і з хорошою врожайністю.

«Щоб завоювати виробника, було важливо, щоб яблуко було простим у вирощуванні та врожайним. Єдиний момент, на якому варто наголосити, що перший урожай припадає на третій листок, а не на другий».

Себастьян Ріспе та Бенуа Есканде тестують Дору у своїх садах Муассак з 2019 року. Вже засаджено та прищеплено майже 10 гектарів, а виробництво, як очікується, досягне 120 тонн у 2024 році та 250 тонн у 2025 році. Сорт пройшов агрономічну та технічну перевірку, має відмінну лежкість та низьку сприйнятливість до парші (підтверджено CEFEL) та попелиці. Французькі розплідники отримали ексклюзивні права по всій Європі.

Хоча Дора планується як простий у виробництві сорт, розсадники Rispe та Escande також хочуть, щоб цей новий сорт яблук був легкодоступним. «Ми хотіли створити канал збуту сорту Дора із затвердженими виробниками та дистриб’юторами, які повинні будуть дотримуватися кількох правил: засадити або прищепити мінімум один гектар, мати сертифікат Global GAP та сплачувати щорічний внесок в залежності від розміру ділянки. Ми хочемо, щоб Дора була ланцюжком, який легко інтегрувати, доступним для фермерів, зрозумілим і таким, що додає цінність якомога швидше і простіше. Іншими словами, сорт «під ключ» для фермерів».

Як зазначає професор Тартаріні, один із селекціонерів сорту Дора, для успішного запуску MD02UNIBO* – Дора, тісна співпраця з Болонським університетом мала вирішальне значення.

«Ми одразу визнали виняткові характеристики цього сорту, і як університет Болоньї, ми тісно співпрацювали з компаніями Rispe та Escande, щоб забезпечити найкраще розповсюдження та просування сорту на ринку та в суспільстві».



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader