/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F5a88b56aaf462bfc4c9756a1b8ec89fa.jpg)
Лікарі розвіяли п'ять найпопулярніших міфів про холестерин
Про холестерин чули навіть дуже далекі від медицини люди. На нього заведено валити всі біди в області хворого серця і зайвої ваги.Деякі обивателі також чули про "хороший" і "поганий" холестерин, але не завжди розуміють, у чому відмінність між ними. І як правильно харчуватися, щоб "хороший" був у нормі, а "поганого" було поменше, пише time.Є п'ять поширених міфів, які спотворюють реальну картину навколо холестерину, його ролі у вашому здоров'ї.Насправді, холестерин, який часто описують як жироподібну, воскоподібну речовину, необхідний людському організму.Він відіграє ключову роль під час розвитку плода, а також входить до складу клітинних мембран і стимулює вироблення найважливіших гормонів.Однак його надлишок може призвести до проблем, зокрема, до закупорки артерій і підвищення ризику серцевих захворювань.Коли лікарі та дослідники говорять про шкоду холестерину, вони зазвичай мають на увазі саме ліпопротеїн низької щільності (ЛПНЩ). За надлишку ЛПНЩ він відкладається в кровоносних судинах, пояснює Наталі Памір, доцент кафедри профілактичної кардіології Орегонського університету здоров'я і науки в Портленді в інтерв'ю Time.Його менший родич, ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ), тривалий час вважався "хорошим" холестерином, оскільки він зазвичай переправляє холестерин з інших частин тіла до печінки.Це не зовсім так. Високий холестерин є важливим фактором ризику серцевого нападу, але це — не єдиний і далеко не ідеальний показник.За даними Американської асоціації серця (AHA), до інших факторів ризику серцево-судинних захворювань належать вік (літні люди схильні до більшого ризику), приналежність до чоловічої статі, діабет, тютюнопаління й ожиріння.Американська асоціація серця в науковій рекомендації 2019 року щодо дієтичного холестерину зазначила, що "дані обсерваційних досліджень, проведених у кількох країнах, загалом не вказують на значний зв'язок холестерину з ризиком серцево-судинних захворювань".Вживання більшої кількості холестерину в раціоні не обов'язково призводить до підвищення рівня холестерину в крові у більшості людей.Організм також виробляє свій власний холестерин і може пристосуватися компенсувати, якщо ви їсте більше або менше.Дослідження підтвердили, що ті види жиру, які "тверді за кімнатної температури", дійсно можуть підвищити ваш рівень холестерину. До них належать насичені жири з продуктів тваринного походження, включно з м'ясом, олією та молочними продуктами. Навпаки, ненасичені жири, які за кімнатної температури перебувають у рідкому стані, корисні.Можливо для деяких людей яйця у великих кількостях і здатні вплинути на рівень "поганого" холестерину, але це явище не має масового характеру. Важливо не концентруватися на конкретних продуктах, а дотримуватися рекомендацій кардіологів щодо збалансованого харчування, що містить у собі велику кількість фруктів і овочів, корисніші білки, як-от риба, і мононенасичені жири. Наприклад, однією з найвдаліших, з точки зору кардіологів, є середземноморська дієта.Випробування експериментальних препаратів для підвищення рівня ЛПВЩ не призвели до зниження частоти серцевих подій, а дослідження поставили під сумнів ідею про те, що чим вищий рівень ЛПВЩ, тим краще.Наприклад, автори нещодавнього дослідження, результати якого були опубліковані в авторитетному виданні Journal of the American College of Cardiology, упродовж десяти років спостерігали за майже 24 тис. дорослих людей без серцевих захворювань, вимірюючи біомаркери та відстежуючи серцеві напади і смерті, пов'язані з серцевими нападами.Вони дійшли несподіваного висновку, що високий рівень ЛПНЩ ніяк не впливав на ризик розвитку серцево-судинних захворювань.Рекомендації щодо того, коли слід починати контролювати рівень холестерину, у різних лікарів відрізняються.Як правило, для людей віком від 20 до 40 американські кардіологи рекомендують перевіряти рівень холестерину приблизно раз на 5−6 років.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd67e2ffbb2a88768b249a2180f47808c.jpg)
Чому не можна спати ногами до дверей: запам'ятайте, щоб не зіпсувати життя
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F137%2F29b3adae7a6ceb23383deea2b3f9021a.jpg)
Психоделічні гриби відновлюють мозок після струсу — обережно, дослідження ще не рецензоване
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F65e2e1a1498ec4a68c1d3fb8936bae0b.jpg)
Яка капуста корисніша: броколі чи цвітна - для схуднення і здоров'я
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F0be296fcb6acd223104c862eb9f722b1.jpg)
Яка кількість дітей найкраще впливає на психічне здоровʼя матері
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F66e9052786cde259acaab5bb073527eb.jpg)
Шість простих звичок, які допоможуть прожити довге та щасливе життя
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fa766de0aa533c4a868d6c73c85057f85.jpg)
Від рідкісного генетичного захворювання помер 22-річний принц Люксембургу
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F457%2Fdaa88174c47f35ed3f4559821d2e8f5f.jpg)