Грейпфрут не тільки соковитий і смачний фрукт, а й джерело поживних речовин.Він багатий на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші рослинні сполуки, які корисні для організму. Зокрема, грейпфрут містить у собі велику кількість вітаміну C, пише Eating Well.Втім, важливо знати, що їсти його надміру не можна. Можуть виникнути проблеми."Один середній рожевий грейпфрут забезпечує майже 100% добової норми вітаміну C, який є потужним антиоксидантом і підтримує імунну систему", - каже дієтологиня Кортні Пелітера.Крім того, він забезпечує 16% добової норми вітаміну A, який також відіграє важливу роль в імунітеті.А ще цей фрукт відомий як один із найпопулярніших продуктів для схуднення - він низькокалорійний."Тому багато людей включають його у свій раціон під час схуднення", - пояснює дієтологиня Саманта Маклеод.Він містить багато клітковини і води, що сприяє відчуттю ситості. Один цілий фрукт містить приблизно 100 калорій і на 90% складається з води.Ще експерти зазначають, що клітковина, яка міститься в грейпфруті, корисна для серця і в профілактиці серцево-судинних захворювань. Вона сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину (LDL), нормалізує кров'яний тиск і рівень цукру в крові, йдеться в дослідженні. А калій, який також міститься в грейпфруті (у кількості 7% від добової норми), важливий для регулювання артеріального тиску.Дієтологи заявляють, що грейпфрут також може допомогти регулювати рівень цукру в крові. До того ж він містить кверцетин, фітохімічну сполуку, яка сприяє виробленню інсуліну підшлунковою залозою.Грейпфрут може спричиняти деякі проблеми у певних груп людей. Наприклад, грейпфрут може змінювати засвоєння деяких ліків в організмі. Фрукт блокує дію ферменту CYP3A4, який відповідає за метаболізм багатьох препаратів, йдеться в дослідженні.У результаті концентрація ліків у крові може або збільшуватися, або зменшуватися, що може призвести до побічних ефектів або зниження ефективності лікування. Важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж вживати грейпфрут паралельно прийому будь-яких ліків.Крім того, грейпфрут, як і інші цитрусові, має високу кислотність, що може сприяти руйнуванню зубної емалі. А ще впливає на кислотний рефлюкс (ГЕРХ) через власну високу кислотність.Вживання грейпфрута також може посилити симптоми печії.