Яка жирна їжа корисна під час схуднення: відповідь дієтологині
Яка жирна їжа корисна під час схуднення: відповідь дієтологині

Яка жирна їжа корисна під час схуднення: відповідь дієтологині

Багато людей, які прагнуть схуднути, намагаються повністю виключити жири з раціону. Вважають їх головним винуватцем зайвої ваги.Проте це велика помилка. Жири - незамінний макронутрієнт, який відіграє важливу роль у збереженні здоров'я та ефективному зниженні ваги, каже дієтолог-нутриціолог Юлія Науменко.Уповільнюють процес травлення та забезпечують довше відчуття ситості. Вони сприяють стабільному рівню цукру в крові, що зменшує ризик переїдання та неконтрольованих нападів голоду.Гормони, які регулюють обмін речовин та процеси схуднення (наприклад, тестостерон і естроген), синтезуються з холестерину. Дефіцит жирів може призвести до порушень гормонального фону, уповільнення метаболізму та навіть проблем зі шкірою й енергією.Вітаміни A, D, E і K є жиророзчинними, тобто для їхнього засвоєння організму потрібен жир. Недостатнє споживання жирів може призвести до авітамінозу, що негативно вплине на здоров'я шкіри, зору, імунітету та кісток.Хоча основним паливом для організму є вуглеводи, жири також є чудовим джерелом енергії.Не всі жири однаково корисні. Деякі з них сприяють схудненню та підтримці здоров'я, а інші можуть викликати запалення й накопичення жиру.1. Збалансований підхідОрієнтуйтеся на 20–35% добової калорійності з жирів.Комбінуйте ненасичені жири (авокадо, оливкова олія) з білками та вуглеводами для збалансованого харчування.2. Не бійтеся жирів на сніданокЯєчня на оливковій олії, горіхи або авокадо дадуть тривале відчуття ситості.3. Додавайте здорові жири в кожен прийом їжіНаприклад, ложка оливкової олії в салат або трохи насіння чіа в смузі.4. Контролюйте якість та кількість жирів.Уникайте смажених страв і віддавайте перевагу запеченим, тушкованим або вареним продуктам."Жири - не ворог схуднення, а важливий елемент здорового харчування. Вони допомагають підтримувати енергію, регулюють гормональний фон та сприяють спалюванню жиру. Головне - вибирати корисні джерела жирів і вживати їх у правильних пропорціях", - наголосила дієтологиня.

Джерело матеріала
loader