![Корисне, але не для всіх: кому авокадо може нашкодити](https://thumbor.my.ua/vyehKNV-LvnKQEUrdHk6dpLtT9k=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F7df200f08863bd011e277fe3a759d443.jpg)
Корисне, але не для всіх: кому авокадо може нашкодити
Авокадо не просто смачний фрукт, а й дуже корисний.Воно позитивно впливає на серце, покращує роботу травлення та навіть сприяє зниженню рівня холестерину.Проте, попри всі переваги, в деяких випадках авокадо може бути шкідливим.Розповімо, кому варто обмежити його споживання та як цей фрукт впливає на організм.Фрукт багатий на жиророзчинні вітаміни (A, E, K, D) та водорозчинні вітаміни групи B (тіамін, ніацин, нікотинова кислота, рибофлавін, фолієва кислота та інші), а також вітамін C. Ці вітаміни важливі для підтримки здоров'я та імунітету.Авокадо містить вітаміни Е, С та групи В, які мають антиоксидантні властивості. Вони захищають клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, уповільнюють процеси старіння та підтримують здоров'я шкіри.Речовини, що містяться в авокадо, мають протизапальну дію, що є важливим при захворюваннях суглобів (артрити, артрози).Авокадо майже на третину складається з важливих жирних кислот, зокрема олеїнової, лінолевої та пальмітинової. Ці кислоти захищають судини від атеросклерозу. Ненасичені жири, зокрема олеїнова кислота, що містяться в авокадо, сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину (ЛПНЩ) та підвищенню рівня "доброго" холестерину (ЛПВЩ) у крові. Це допомагає зменшити ризик розвитку атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.Каротиноїди, присутні в авокадо, допомагають зберегти зір та знижують ризик розвитку катаракти.Вітаміни групи В, присутні в авокадо, сприяють нормальному функціонуванню нервової системи, зменшують відчуття втоми та сонливості, покращують загальний стан організму.Високий вміст клітковини в авокадо сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, покращує перистальтику кишківника та запобігає запорам.Авокадо багатий на корисні жири, вітаміни та мінерали. У 100 грамах плоду міститься близько 160 ккал, 15 г жирів, 9 г вуглеводів (з яких 7 г — клітковина) та 2 г білків. Такий склад робить авокадо цінним джерелом енергії та поживних речовин. Авокадо може бути корисним для контролю ваги. Корисні жири та клітковина забезпечують тривале відчуття ситості, що допомагає уникнути переїдання. Додавання авокадо до раціону може сприяти зниженню ваги та підтримці здорової маси тіла.Водночас, надмірне споживання авокадо може призвести до набору зайвої ваги, особливо якщо поєднувати його з іншими висококалорійними продуктами. У 1998 році авокадо було внесено до Книги рекордів Гіннеса як найкалорійніший фрукт через високий вміст жиру: у 100 грамах авокадо міститься 20 грамів жиру та близько 160 ккал. Для порівняння, така ж калорійність у смаженої курки або шматка м'яса. Авокадо іноді називають "лісовою олією" і рекомендують замінювати ним вершкове масло, калорійність якого становить понад 700 ккал на 100 грамів.Важливо знати, що шкірка та кісточка авокадо містять персин - фунгіцидний токсин, який є смертельно небезпечним для людини та тварин. Тому вживати в їжу слід лише м'якоть плоду.Деякі люди можуть мати алергію на авокадо. Симптоми можуть включати свербіж, висипання, набряки або розлади шлунково-кишкового тракту. Якщо після вживання авокадо ви помічаєте подібні симптоми, слід утриматися від його споживання та звернутися до лікаря.Авокадо може взаємодіяти з деякими медикаментами, зокрема антикоагулянтами. Високий вміст вітаміну К в авокадо може знижувати ефективність препаратів, що розріджують кров. Якщо ви приймаєте такі ліки, слід проконсультуватися з лікарем щодо вживання авокадо.Не варто зловживати авокадо при різноманітних дієтах - замість очікуваного схуднення можна навпаки набрати вагу.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)