Які продукти найкраще впливають на роботу мозку
Які продукти найкраще впливають на роботу мозку

Які продукти найкраще впливають на роботу мозку

За даними дослідження, опублікованого в журналі Nutrients, рослинні антиоксиданти – поліфеноли, що містяться у фруктах, овочах і горіхах, можуть позитивно впливати на роботу мозку, інформує24 Канал.

Зауважте. До продуктів, багатих на поліфеноли, належать чорниця, полуниця, яблука, манго, мигдаль та оливкова олія.

У дослідженні іспанські науковці зосередились на вивчені впливу поліфенолів на ключові хімічні сполуки мозку, такі як BDNF і CREB, які відіграють важливу роль у здоров'ї нервових клітин та їхній взаємодії, що напряму пов'язано з пам'яттю та швидкістю мислення.

Як проходило дослідження

У подвійно сліпому плацебо-контрольованому експерименті взяли участь 92 людини (порівну чоловіків і жінок) із середнім віком 34 роки. Впродовж двох 16-тижневих періодів частина учасників щоденно приймала капсули з концентрованими екстрактами фруктів і овочів (600 мг поліфенолів), а інші отримували плацебо. Когнітивні здібності оцінювалися за допомогою тестів на увагу, швидкість обробки інформації та вербальний інтелект.

Результати експерименту

Після 16 тижнів у групи, яка отримувала поліфеноли, зафіксували покращення пам'яті та когнітивної швидкості. Крім того, рівень BDNF і CREB у крові учасників помітно зріс, що може вказувати на нейропротекторний ефект цих речовин.

Проте дослідження має певні обмеження. Не було визначено, які саме поліфеноли мають найбільший вплив, а також не вивчався їхній ефект на процес навчання. Крім того, невелика вибірка учасників не дозволяє робити універсальні висновки.

Важливо. Науковці вважають, що включення поліфенолів до раціону – це безпечний і потенційно корисний спосіб підтримки когнітивного здоров'я. Регулярне вживання темного шоколаду, ягід, яблук та оливкової олії може позитивно впливати на роботу мозку, знижуючи навантаження під час інтелектуальних завдань.

Джерело матеріала
loader
loader