/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F93c37546fcd03094da124808b5475e3a.jpg)
На Одещині родина відновлює виробництво крафтового вина
Винороб Мар’ян Шевченко у 2012 році висадив біля будинку свій перший виноград. Так розпочалася історія його сімейної крафтової виноробні. У 2022 році чоловік залишив справу і пішов добровольцем у ЗСУ. Того року виноградники повністю пропали. Сьогодні ж родина відновлює виробництво. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.
Мар’ян Шевченко розпочав свій шлях у виноробстві у 2012 році, коли вперше висадив виноград біля свого будинку. Його зацікавлення виникло після того, як він спробував якісне домашнє вино і дізнався про процес його створення:
“Мене пригостили гарним вином. Це саме було домашнє вино. Ну, це саме був одеський чорний. І коли чоловік мені розповів, як він його зробив, і наголосив на тому, що тут не каплі води. І коли я вирішив, що сам зроблю, я не думав, що я буду робити в таких масштабах, я просто з часом захопився цією ідеєю. Я просто думав, що зроблю собі трошки такого вина і зроблю вже більш технологічно, скажемо так”, — розповів чоловік.
Його дружина Наталя згадує, що спочатку Мар’ян навіть не вважав себе любителем вина. Проте, спробувавши якісні зразки, він зрозумів, що просто не знаходив відповідного для свого смаку напою. Відтоді він загорівся ідеєю створювати якісне українське вино, розповіла Наталя:
“Він раніше думав, що не полюбляє вино, а то виявляється, що він не пив таких вин, які йому подобаються. І він сказав: “Все, я так захопився, що вирішив будувати підвал, вирішив посадити виноградник”. У нас біля будинку була земля. Це спочатку для мене стало новиною, але він системно почав будувати. І в цьому ж році і заклав виноградник, і придбав виноград для того, щоб зробити вино. Ми до цього тривалий час ставилися як до свого хобі”.
Для створення якісного вина Мар’ян почав займатися самоосвітою. Вже у 2013 році він експериментував із різними сортами винограду, створюючи маленькі партії вина. А 2017 рік став для сім’ї справжнім проривом – їхні вина були відзначені на престижному конкурсі.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F55a07150a51b2250ad616586624e3eda.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2Fdbbea6a78e002296708184bf5f2e0ca0.jpg)
“Наші найкращі вина здобули медалі на конкурсах. І це не просто вина, це вже, можна сказати, колекційні вина. Це вина, які зроблено з винограду, який ріс у нас на винограднику. Чому ріс? Ми заклали наш виноградник у 2012 році й через декілька років зрозуміли, що треба нам розробляти схему обприскувань лози так, щоб було менше хімії”, — розповіла Наталя.
Однак війна внесла свої корективи, і родина змушена була викорчувати виноградник через неможливість доглядати за ним. Водночас вони не полишають справу і планують вирощувати локальні сорти винограду, що більш пристосовані до кліматичних умов регіону.
У 2022 році Мар’ян добровільно пішов захищати Україну, і виноробня залишилася без господаря. Через відсутність догляду виноградники пропали, а сам бізнес зазнав значних втрат. Водночас навіть у воєнний час родина намагалася зберегти свою справу та приймала туристів. Наталя згадує той період з особливою емоційністю.
“Дуже складний був час, тому не оброблявся виноградник. Тому що Мар’ян обробляв його сам завжди. Я рахую, що той виноградник, який пішов, то хай буде найбільша втрата. Цей сезон 2022 року і втрата виноградника. Але життя триває. Я впевнена, що наша перемога вже близька. І просто треба працювати”, — додала Наталя.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F09cf4dab424ceca60e0f759d2718fdf9.jpg)
Попри складнощі, у 2023 році виноробня продовжувала працювати, приймаючи туристів. Ці зустрічі допомагали людям відволіктися від війни та зануритися у світ виноробства.
На виноробні родини Шевченків відбулася визначна для всієї України подія. Саме тут у 2016 році тодішній президент Петро Порошенко підписав закон про скасування оптової ліцензії для малих виноробів. Це стало важливим кроком для розвитку крафтового виноробства в Україні.
“Це та сама визначна подія, яка відбулась у нас на виноробні. З якої, я вважаю, почалась ера крафтових виноробів України. І в законодавстві з’явилось таке поняття, як “мале виноробство”. До цього його просто не існувало. Якось був такий дисонанс. Винороби є, а виноробів по закону — немає”, — розповів Мар’ян.
У 2017 році на конкурсі виноробів вино, створене разом із президентом, здобуло перше місце. Так народилося колекційне вино “Президентське – Каберне Совіньйон 2016 року”.
Попри всі виклики, родина Шевченків не полишає виноробство і має намір відродити виноградники. Вони наголошують на необхідності підтримки з боку держави та грантового фінансування для розвитку малого виноробства.
“Я вважаю, що життя буде, перемога буде, і ми її чекаємо. Тому я зараз налаштовуюся виключно на позитив і дивлюся на те, що стало краще, ніж було в попередньому році. До перемоги!” — підсумувала Наталя.

