Волинські фермери: Вперше взимку зібрали з полів урожай капусти
Волинські фермери: Вперше взимку зібрали з полів урожай капусти

Волинські фермери: Вперше взимку зібрали з полів урожай капусти

На Волині завантажили на фури перші качани білої та синьої капусти цьогорічного врожаю. Головна особливість – почали збирати після свят у січні.

Залишили замерзати, а вона - дозріла

Втім, це для покупця вони перші, а для фермерів – останні минулорічні, адже дозріти мали ще минулої осені. Та не вийшло: у погоди були свої плани. Проте капуста примудрилася дозріти, а ось збирати врожай посеред зими – таке для волинських фермерів вперше.

- Чекали на врожай капусти ще в листопаді, але через погоду вона вродила тільки зараз, - зазначають Коротко про волинські фермери.

З шести гектарів до лютневих морозів, що вдарили останнім часом, встигли вирізати чотири. Ще два довелося залишити у полі під снігом. Чи є надія, що ця капуста переживе холод? Такої впевненості у фермерів немає, але чого на світі тільки не буває.

Як розповіла Коротко про співробітниця аграрної компанії з Борохова на Волині Олена Климчук, на зимовий урожай капусти ніхто не розраховував. Головки не встигли вирости до сезону збору - жовтень-листопад, і їх просто залишили в полі, вирішивши не робити додаткову роботу, а потім зорати поле з капустою заново. А та, на подив фермерів, серед зими вимахала до солідного розміру. До того ж капусту навіть не вкривали! Довелося виходити в поле у ​​позаурочний час та зрізати. Не пропадати ж добру, зважаючи на ціни на цей вітчизняний продукт у магазинах (від 40 грн і вище. - Ред.).

– Це звичайна білокачанна капуста, не якийсь особливий морозостійкий сорт, тут немає жодних секретів, – усміхається Олена Климчук. – Грудневий та січневий слабкий морозець їй не нашкодив. Але голівки невеликі – до кілограма, гігантів немає. Так склалися обставини – пізня висадка, тепла погода.

Синя капуста ще краще перенесла зиму. Щоправда, попит на неї, на відміну від білокачанної, цього року значно нижчий, ніж минулого. У тому сезоні все було навпаки – не було синьої капусти, її відривали з руками.

Волинські аграрії вперше зібрали врожай капусти взимку. Фото: suspilne.media

Везуть овочі з Бельгії та Латвії

Високі ціни на качан звичайної капусти цієї зими легко можна пояснити. Олена Климчук каже, торік фермери посадили надто багато ранньої, яка вродила навесні та влітку. На піку сезону соковиті голівки з полів вивозили фурами, віддаючи їх за ціною дві-три гривні за кілограм.

– А це для фермера – вийти навіть не в нуль, а піти у великий мінус, – зазначає Олена. - Тому багато аграріїв тоді задумалися, чи варто садити капусту на зимову посадку, якщо вона йде за такою ціною. І значно зменшили закладки розсади під пізню капусту та, відповідно, висадку її у полях.

Української капусти січнево-лютового врожаю з Волині мало кому вистачить – зібрали лише 20 тонн. Вже зараз фермерські господарства завозять овочі, насамперед ту ж капусту та картоплю, з Бельгії, Нідерландів, Латвії, Литви. Цим пояснюються високі цінники, на яких цифри ніяк не хочуть повзти вниз.

- Багато хто нам пишуть, що наша капуста за вартістю вже наздоганяє м'ясо, але ж це не українські фермери встановлюють ціну, - зазначають волинські аграрії. – Зібрану у нас зимою капусту ми продавали по 15 гривень за кіло оптом. Але дорогою до магазину вона дорожчає ще в кілька разів. Перекупники також роблять свої націнки – ніхто благодійністю не займається, виставляючи на прилавок овочі за закупівельною вартістю.

Бельгійська капуста зараз заїжджає до України із цінником 37-38 гривень. У магазинах ми її побачимо за ціною, ймовірно, вдвічі вищою. Але за якістю вона непогана, солодкувата.

Головки виросли хоч і невеликі, але цілком їстівні, говорить співробітниця агрокомпанії Олена Климчук. Фото: suspilne.media

Фермери відмовляються садити капусту

Цього сезону фермери відмовляються садити капусту: на ній не заробиш.

- У нас торік стиглі голівки залишилися в полі: вона нікому не потрібна, - наголошують фермери з Волині. – Її надто багато виростили. Те саме, що і з помідорами: з поля ми відвантажували томати-сливки всього по 14-15 гривень. На ринку вони тоді коштували вже 25 гривень. Якщо капуста, що залишилася, не вимерзне, зберемо ще її, і вистачить. Садитимемо картоплю, полуницю, малину.

Якщо така позиція стане для фермерів спільною, то незабаром наша українська білокачанна капуста, без якої не можна собі уявити будні – навіть борщ не звариш, можливо, продаватиметься за ціною броколі.

А тим часом

«Усю нормальну картоплю продали ще восени»

Також намічається напруга з картоплею. Через спеку та посуху минулого року картопля не вродила, крім того, її пізно почали збирати. Очікуючи зростання ціни, за словами аграріїв, восени фермери вирішили її притримати. Почався дефіцит, і до нас повезли картоплю з Польщі, Румунії, Литви, Латвії, Бельгії, Голландії.

- Українська картопля – її десять різних сортів може бути у фурі, вона різного розміру, – зазначають фермери. - Привізна – однакова за розміром, однаково упакована, один сорт, і магазинам простіше працювати з такою продукцією.

Це призвело до дефіциту нормального продукту на європейському ринку.

– Зараз у нас як перший сорт продається те, що в Європі вважається другим сортом, – зазначають аграрії. - Весь нормальний урожай картоплі на європейському ринку вигребли ще восени. І те, що зараз їде на українські прилавки, можна вважати сміттям.

Це та картопля, яку господині ще довго лаятимуть: із гнильцем, із дефектами. А іншої не лишилося. Хоча частково все ще надходить українська, але її явно вистачить ненадовго – максимум, за оцінкою аграріїв, на два місяці.

На тему

Збирати майбутній урожай нема кому

Українські фермери давно скаржаться на нестачу робочих рук. Після початку війни ця проблема посилилася. Хтось на фронті, хтось виїхав.

- Молодь працювати в полі не хоче, а люди похилого віку вже не можуть, - зітхають фермери. - Дуже не вистачає людей. У багатьох господарствах є така проблема. На наступний сезон саме через це ми не садитимемо деяких овочів. Попит є, товарний продукт є, клієнт є, але хто буде збирати? У нас трактористів на війну позабирали, а у сезон же не десять людей потрібно. Залишилися лише ненадійні – з першої зарплати підуть "на лікарняний". На цей рік це вже ухвалене рішення, а далі - подивимося.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader