Сезон черемші. Зміцнює імунітет, заміняє аптечні вітаміни, вважається суперфудом
Сезон черемші. Зміцнює імунітет, заміняє аптечні вітаміни, вважається суперфудом

Сезон черемші. Зміцнює імунітет, заміняє аптечні вітаміни, вважається суперфудом

На свіженьку руколу, петрушку, шпинат з городу чекати ще декілька місяців. А перше листя черемші вже проклюнулося з ґрунту. За кілька тижнів ласуватимемо вітамінним салатом. Про те, які аптечні БАДи може замінити миска салату з черемші та як її правильно їсти - читайте у матеріалі Коротко про.

Ведмежа цибуля

Витривалості дикорослих рослин можна хіба що позаздрити. Проростуть усюди: посуха чи занадто багато вологи, бідна і необроблена земля, постійна тінь чи палюче сонце. Біологи кажуть, що ці трави мають сильний імунітет. І можуть ділитися своєю живучістю. Майже усі дикороси можна і треба їсти людині, тому що містять чималу дозу вітамінів та мінералів.

Їстівних диких трав безліч. Одна з найбільш відомих – черемша, або дикий часник (інша назва – ведмежа цибуля, тому що її полюбляють ведмеді. А ще левурда, колба, чензелі). Цю рослину з давніх-давен використовували у їжу. І не лише: черемша була неодмінним атрибутом усіляких магічних ритуалів. Наприклад, вважалося, що пахуча трава «очищає» дім від злих духів. Так це чи ні – стверджувати не беремося. А от те, що черемша добряче стимулює імунітет – факт, та про це трохи нижче.

Вважається дикоросом, хоча її можна «цивілізовано» виростити на власному городі. І так навіть краще робити, тому що в лісах збирати черемшу заборонено. Рослина давно знаходиться у Червоній книзі України в списку тих, що зникають.

Розмножується насінням і саджанцями. Де посієте черемшу, там вона і ростиме. Та все ж полюбляє затінені місця, вологий ґрунт, ліси, близькість водойм.

Їстівною є вся листова частина рослини. За смаком нагадує зелену цибулю. Врожай збирають з березня аж по червень, до появи перших білих квітів на черемші.

Черемша вважається дикоросом, хоча її можна виростити на власному городі. Фото: ontarioculinary.com/

Природний антибіотик

А тепер про користь рослини для людського організму. Черемшу називають суперфудом, бо багата на важливі поживні речовини, ще й малокалорійна (всього 47 калорій у 100 грамах, але це без майонезу чи олії. – Авт.).

Скрупульозні вчені знайшли у черемші:

  • провітамін А,
  • вітаміни групи В,
  • вітамін Е,
  • вітамін РР,
  • калій,
  • кальцій,
  • марганець,
  • фтор,
  • селен,
  • мідь,
  • йод.

Ведмежа цибуля стимулює виділення шлункового соку, жовчі, знищує хвороботворні бактерії у кишківнику, вважається противірусною рослиною, тому що містить природні антибіотики фітонциди. А ще:

  • підтримує в організмі кислотно-лужний баланс,
  • нормалізує водно-сольовий обмін,
  • знижує артеріальний тиск,
  • корисна для ендокринної, нервової, травної систем,
  • при бронхіті сприяє продуктивному відкашлюванню,
  • дезінфікує порожнину рота,
  • зменшує рівень холестерину.

Звісно, є й протипоказання. Черемшу краще не вживати під час вагітності, а також тим людям, які страждають на гастрит, епілепсію, мають проблеми з ШКТ. Якщо забагато її з’їсти, то можна отримати розлад шлунку з діареєю і головним болем на додачу.

Взагалі існує думка, що здоровій людині достатньо з’їдати всього 20 листків черемші на день. Тоді і буде користь для організму.

До речі, у протистоянні черемша  -часник перемагає все-таки дикорос. Насправді черемша схожа на часник хіба що за запахом. Активні інгредієнти обох рослин практично ідентичні. Але в черемші корисностей більше, аніж у часнику, листя легше перетравлюється.

Як вживати черемшу?

Зазвичай українські господині готують з черемші салати. Краще заправляти таку страву жирним соусом: сметаною, олією, домашнім майонезом, щоб усі вітаміни добре засвоїлися організмом. А от в країнах Скандинавії полюбляють супи із черемші, також її додають до начинки в пироги.

Салати і супи – це, звісно, смачно, але для швидкого і корисного перекусу маємо інакший рецепт з черемші.

Намазка на бутерброди

  • Черемша – 1 пучок (приблизно 7-10 листків).
  • Кисломолочний сир – 200 грамів.
  • Жирна сметана – 6 ст. ложок.
  • М’яке вершкове масло – 30-50 грамів.
  • Сіль, перець.

Листя черемші ретельно промити і просушити, дрібно нарізати. Скласти у блендер, додати сир, сметану, масло, сіль і перець. Збити усе до однорідної маси. Можна вживати одразу. Або ж викласти у банку, закрити кришкою, зберігати у холодильнику 3-4 дні.

Салати і супи – це, звісно, смачно, але для швидкого і корисного перекусу існує рецепт вітамінної намазки з черемші. Фото: modernfarmhouseeats.com

До речі

Кропиву у борщ, кульбабу до чаю

Не черемшою єдиною. Навесні маємо і корисну молоду кропиву, кульбабу, конюшину, портулак.

Ось кропива - смачний і корисний інгредієнт для зеленого борщу. Щоправда, перед використанням листя молодої рослини треба ошпарити окропом, тому що воно надто пекуче.

Такий інгредієнт не особливо впливає на смак страви, хоч і додає певну свіжість. А ще збагачує раціон великою кількістю усіляких корисностей, які зміцнюють імунітет.

Кульбаба узагалі вся їстівна, від квітки до коріння. Краще її споживати, доки цвіте, тому що пізніше надто гірчитиме.

Якщо в салат додати молоденьке кульбабове листя, то можна зміцнити свій імунітет, знизити рівень «поганого» холестерину та цукру у крові. А жовті квіти можна заварювати як чай чи приготувати з них варення.

Свіжий вітамінний салат можна приготувати з конюшини і портулаку. Щоправда, конюшину все ж краще використовувати лише як додаток: має надто багато щавлевої кислоти. Зате квіти можна використовувати у чай.

А ось портулак - прекрасне джерело Омега-3, жирних кислот, і його навіть називають «родичем» риби. Цей сукулент покращує настрій і сприяє збільшенню м'язової сили, заспокоює нерви, зміцнює опорні сили організму. На смак листя портулаку трохи кислувате, гостре, хрумке.

Якщо в салат додати молоденьке кульбабове листя, то можна зміцнити свій імунітет, знизити рівень «поганого» холестерину та цукру у крові. Фото: growforagecookferment.com

Важливо!
  • Переконайтеся, що дикорос, який хочете додати до страви, їстівний. Пам’ятайте, що деякі бур'яни токсичні.
  • Важливо, щоб ділянка, де ростуть такі рослини, не була оброблена хімікатами, та знаходилася подалі від загазованих трас.
  • Після збору дикорослої зелені обов’язково ретельно її вимийте.
  • Збирайте лише молоду й свіжу дику зелень. Якщо рослина вже активно цвіте – не беріть, на смак вона жорстка й гірка.
Джерело матеріала
loader