/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F971ae2c39d21d27de5f6b50088828c0c.jpg)
Нова дієта для відновлення мікробіому кишківника
Міжнародне дослідження, проведене за участі вчених з Університету Альберти, підтвердило, що повернення до традиційного харчування сприяє покращенню стану кишечника та загального здоров’я, інформує 24 Канал.
"Ми розробили дієтичний підхід, який сприяє відновленню кишкового мікробіома та знижує ризик таких захворювань, як діабет і серцево-судинні хвороби", – пояснила Анісса Армет, доктор наук у сфері харчування та метаболізму, одна з керівників дослідження.
Деталі дослідження
Фахівці акцентували увагу на відновленні корисної бактерії Limosilactobacillus reuteri, яка відіграє ключову роль у підтримці здорового кишкового середовища. Для цього дослідники створили спеціальну дієту Non-Industrialized Miяrobiome Restore (NiMe), яка базується на харчових звичках традиційних спільнот, зокрема мешканців сільських районів Папуа-Нової Гвінеї.
"Наші спостереження показали, що кишковий мікробіом у жителів традиційних спільнот значно багатший і різноманітніший. Він містить більше корисних бактерій, які розщеплюють клітковину, та менше прозапальних мікроорганізмів, характерних для західного типу харчування", — розповів Єнс Вальтер, професор Університетського коледжу Корка.
Що передбачає дієта NiMe
Основу раціону склали натуральні продукти, збагачені клітковиною:
- Овочі та бобові – солодка картопля, огірки, капуста, горох, цибуля
- Злаки – рис
- Білкові продукти – курка, лосось, свинина у невеликих кількостях
Що виключили? Пшеницю, молочні продукти, яловичину.
Ефективність дієти
Щоб перевірити ефективність такого харчування, 30 здорових канадців протягом 3-х тижнів дотримувалися дієти NiMe. Результати показали, що новий раціон сприяв відновленню кишкової мікрофлори та зменшенню рівня шкідливих бактерій.
Яких результатів вдалося досягти:
- Рівень "поганого" холестерину знизився на 17%
- Рівень цукру в крові зменшився на 7%
- Рівень С-реактивного білка, який пов’язаний із запальними процесами та серцево-судинними захворюваннями, знизився на 14%.
