Найцінніший великодній хліб: у Києві спекли паски із борошна з розмінованих полів
У Києва напередодні Великодня відбулося особливе дійство – майстер-клас із випікання пасок, що несли в собі не лише тепло рук, а й історію відродження. Борошно для цих святкових виробів змололи з пшениці, яка проросла на звільнених від ворожої присутності та смертоносних мін полях Херсонщини й Миколаївщини. Про це повідомляє «Главком» із посиланням на Урядовий портал.
Ця зворушлива ініціатива стала частиною проекту Soul of Soil 2.0 («Душа землі»), який об'єднав Міністерство економіки, ПРООН та мережу «Сільпо» у прагненні привернути увагу до трагічної проблеми мінної забрудненості українських земель та водночас показати неймовірну силу життя, що проростає навіть крізь біль.
У Києві майстер-клас провів Євген Клопотенко, а участь взяла перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко, а також посли іноземних держав. Загалом у першому майстер-класі взяли участь 35 гостей.
Під час майстер-класу гостей навчали пекти традиційні паски, ділилися власними рецептами та секретами приготування, а також розповіли історію борошна із розмінованих полів Херсонщини. Кожен учасник отримав у подарунок готову паску.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F28%2F6ab851dd0e2fe5730cbc9ec421048bbc.jpg)
«Ініціатива «Душа землі» уособлює стійкість і дух України. Напередодні Великодня, ми повинні пам'ятати, що кожен буханець хліба, кожна паска на наших столах є результатом багатьох історій мужності – відданості фермерів, хоробрості саперів та непохитної підтримки міжнародної спільноти. Наші колективні зусилля з розмінування – це не просто відновлення землі, це відновлення життя і забезпечення майбутнього, в якому українська земля буде відігравати важливу роль у забезпеченні продовольством усього світу», – Матіас Шмале, помічник Генерального секретаря, координатор системи ООН в Україні і гуманітарний координатор.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F28%2Fe4f2ba3ec01fb40a88fae5fcba1b2ab6.jpg)
Подібні майстер-класи відбудуться ще у пʼяти великих містах України. Захід підтримують українські шеф-кухарі: Леонід Малюга у Львові, Андрій Ворона у Дніпрі, Олександр Цепковський у Харкові, Ігор Зражевський в Одесі, Георгій Асірян та Юлія Хізніченко у Миколаєві.
Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проектуSoul of Soil 2.0.
