Давній рецепт паски від гуцула: з настоянкою, що покращує аромат, текстуру і смак
Давній рецепт паски від гуцула: з настоянкою, що покращує аромат, текстуру і смак

Давній рецепт паски від гуцула: з настоянкою, що покращує аромат, текстуру і смак

Кулінарний блогер Іван Янюк з Верховини знає величезну кількість смачних народних рецептів. За його словами, у процесі приготування пасок до Великодня значення має абсолютно все — від рецептури до способу випікання.

22-річний професійний кухар розповідає Фокусу про секретні інгредієнти, які додають в гуцульську паску, зокрема настоянку "Калганівку", кисляк та сироватку.

"Для особливого аромату у тісто завжди додають "Калганівку" — це настоянка з кореня калгана, що викопують високо в горах, на полонинах, десь аж під Румунією. Вірите чи ні, жодним коньяком, віскі чи бренді цю настоянку не замінити!" — пояснює кулінар.

Настоянка з кореня калгана

Купити цей традиційний напій можна тільки на ринках у Карпатах.

Фото: Іван Янюк

"Наприклад, дорогою на Буковель (там є сувенірний ринок біля перевернутої хати), а також у Ворохті, Яремчі та Верховині. Але відразу попереджаю: якщо забагато випити, то від неї наступного дня дуже болить голова, як, зрештою, від будь-якої настоянки! Тому треба мати міру — пробувати чисто для дегустації. І хоч місцеві продавці будуть вам розказувати, що це не так, але не довіряйте", — попереджає блогер.

Кисляк та сироватка

Окрім того, за словами Івана, під час приготування традиційної гуцульської паски з давніх часів додавали так званий кисляк та сироватку.

Кисляє покращує текстуру паски і дає приємний аромат
Фото: Freepik

"Кисляк — це просто кисле молоко, якщо іншими словами. Воно дає гарний запах та покращує текстуру. А от сироватка, яка залишається під час приготування домашнього сиру (місцеві називають її жентицею), робить тісто солодкавим", — стверджує він.

Жентиця робить тісто солодкавим
Фото: Freepik

Для гуцулів Великдень — особливе свято, коли вся родина з’їжджається додому, аби провести час разом, за одним столом.

"Є правило: коли йде підготовка до Великодня, то вся сім’я обов’язково має бути в зборі. Зараз все помінялося через війну, але раніше так було. І кожен мав свою роботу: хтось робив крашанки, хтось замішував тісто, хтось заготовляв дрова у піч, бо паски випікалися тільки на дровах", — згадує Іван, автор YouTube-каналу, за яким стежить понад 140 тисяч підписників.

До речі, напередодні Великодніх свят ми продовжуємо знайомити вас зі смачними рецептами випічки. Приміром, зверніть увагу на грузинську паску — ніжну та пухку, яка довго залишається свіжою. Секретами її приготування поділилася кулінарна блогерка Юлія Симончук.

Крім того, Фокус вже розповідав, як правильно зберігати паски та крашанки, щоб вони залишалися свіжими якомога довше.

Теги за темою
фото
Джерело матеріала
loader
loader