/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F7f64d75e1b82859ec42853752019f5f8.jpg)
Брак вітаміну К заважає появі нових клітин мозку – дослідження
Нове дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, виявило, що дефіцит вітаміну К — важливого елементу, що входять до складу зелених листових овочів, броколі та ферментованих продуктів — призводить до запалення мозку, зниження пам’яті та навіть зменшення кількості нових клітин у гіпокампі — ключовій зоні мозку.
Дефіцит вітаміну К і робота мозку
— Ми хотіли дослідили механізми, які лежать в основі захисного ефекту вітаміну К, щоби цілеспрямовано впливати на ці процеси, — зазначає Тонг Чжен, провідний автор дослідження.
Упродовж шести місяців дослідники годували мишей продуктами з низьким вмістом вітаміну К.
Проаналізувавши результати експерименту, науковці виявили, що у гризунів знизився рівень менахінону-4 (форми вітаміну К, що переважає в мозку) та з’явилися ознаки когнітивних порушень, зокрема нейрогенезу, тобто появі нових нейронів.
Особливу тривогу викликали зміни в поведінці: миші набагато гірше запам’ятовували об’єкти та орієнтувалися в просторі, а в їхньому мозку було знайдено надмірну кількість мікроглії — клітин, що відповідають за імунну відповідь. Якщо вони занадто активні, це може сприяти хронічному запаленню.
Прості поради
Таким чином збалансоване харчування з достатньою кількістю вітаміну К відіграє важливу роль у підтримці здоров’я мозку та загального самопочуття.
— Здорова дієта корисна не лише тілу, а й мозку. Якщо у вас виникають підозри на можливий дефіцит цього вітаміну, варто звернутися до лікаря, — наголошує професорка Сара Бут, одна з авторок дослідження.
Водночас вона радить не хапатися за харчові добавки, а їсти більше листової зелені. Саме так можна зберегти ясність думок навіть у поважному віці.
Джерело: SciTechDaily
