Раціон на весну: смачні та здорові страви з сезонних продуктів від Angela
Раціон на весну: смачні та здорові страви з сезонних продуктів від Angela

Раціон на весну: смачні та здорові страви з сезонних продуктів від Angela

Так, зараз у всіх супермаркетах протягом усього року можна знайти будь-які овочі та фрукти. Але кожен лікар чи нутриціолог скаже вам, що користі від завезених чи тепличних овочів та фруктів не так вже багато. Щодо ціни таких продуктів, то вона просто не піддається здоровому глузду.

Харчування саме сезонними продуктами та овочами та фруктами з регіону, з якого ви родом — це гарантія здорового та корисного раціону. Навіть покійна королева Єлізавета ІІ харчувалася лише тим, що росло на її городах у провінційних маєтках. Напевно, це їй і допомогло прожити здорове, продуктивне та дуже довге життя.

Весна — одна з найулюбленіших сезонів року. Саме зараз перше тепло та сонечко може змінювати настрій та давати змогу сподіватись на краще. Радіти новій порі треба з користю для себе, тому що за період осені та зими в нас знижений рівень вітамінів та мінералів в організмі, а у більшості людей з'явилася зайва вага. Тому навесні треба їсти не лише смачно, а й здорово, щоб підготуватися до купального літнього сезону та вийти на пляж у найкращій формі.

У цій статті Angela ділиться своїми прикладами смачних та корисних страв з весняних продуктів.

Сезонні салати: найкращі гарніри до м'яса та риби і засіб схуднути

  • Салат з редискою, огірком, молодою зеленою цибулею та сиром

Особисто для мене перший хрумкий та солодкий редис — символ весни. Цей сезонний овоч завжди використовую з квітня і до початку літа. Салати з нього — ідеальний варіант для обіду та святкового столу. Поєднання свіжих ґрунтових овочів з блюдами на грилі — смак щастя та дитинства, яке повторюю кожного весняного сезону.

Інгредієнти:

Редис

Молода зелень

Молода зелена цибуля

Огірок

Соус (йогурт, сир або знежирений майонез)

  • Весняний салат: страва для того, щоб насититися та не погладшати

Цей рецепт давній та простий, але є ідеальним для того, щоб насолодитися усією палітрою смаку, наїстися та схуднути.

Інгредієнти:

4 варених яйця

1 огірок

1 пучок зеленої цибулі

1/2 банки кукурудзи

4 ст. л. сметани

Сіль, перець

  • Весняний салат з маслинами та авокадо

Цей салат є своєрідною варіацією класичного грецького, але ще корисніший та смачніший за нього. Поєднання весняних ґрунтових овочів з пікантними маслинами та лимонним соком — це те, що ви ніколи не забудете.

Інгредієнти:

1 помідор

1 огірок

1 авокадо

15 г твердого сиру

6 шт. консервованих маслин

зелень за смаком

1 зубчик часнику

сіль та перець за смаком

1 ст. л. оливкової олії

1 ч. л. лимонного соку

Як готувати:

Усі інгредієнти нарізати зручними шматочками, додати часник, сіль, перець за смаком. Заправити оливковою олією та лимонним соком.

  • Готуємо смузі з сезонних овочів

А ви знали, що з сезонних продуктів прямо зараз можна зробити суперкорисне та смачне смузі? Про це я дізналася лише минулого року від подруги-лікарки.

Смузі з наших овочів неймовірно смачні та корисні. Як би це дивно не звучало, але напій з молодої цибулі порею дуже смачний та якісніший за дорогі смузі в елітних спа-центрах.

З порцією цього напою ви отримаєте багато калію, фосфору, магнію, аскорбінову кислоту та рибофлавін, що нормалізує обмін речовин.

Інгредієнти:

1 шт. цибулі порей

100 г салату ромен або петрушки

2 яблука

1 морквина

100 мл молока або мінеральної води

Як готувати:

Почистьте яблука та моркву, виріжте з яблук серцевини.

Салат і порей помийте. У порею використовуємо зелену й білу частини, а корінець — відрізаємо. Наріжте зелень, змішайте овочі й зелень у блендері, додайте молоко або воду. Перебийте. Долийте більше води, якщо хочете отримати рідшу консистенцію. Готово!

Гарячі страви для всієї родини: доводимо, що здорова їжа — смачна

  • Пиріг з молодої капусти

Звісно, мій весняний стіл неможливий без гарячих страв. З вами я хочу поділитися одним класичним рецептом та одним не дуже популярним.

Молода капуста ідеальна не тільки для голубців, а й для випічки! Це смачний, поживний, низькокалорійний та дуже доступний овоч. Вона ідеальна не лише для салатів, а й для пирогів. Спробуйте!

Інгредієнти:

250 г борошна

1 качан капусти (близько 400 г)

3 яйця

2 ст. л. сметани

25 г вершкового масла

Кілька гілочок кропу чи зеленої цибулі

1 ч. л. розпушувача

Як готувати:

Дрібно нашинкуйте капусту або наріжте кубиком.

На розігріту пательню висипте капусту, підсмажте кілька хвилин, посоліть та поперчіть. Додайте свіжу зелень.

Змішайте борошно, розпушувач, сметану та яйця, збийте суміш.

Викладіть капусту в форму, змащену вершковим маслом, залийте тістом та випікайте при 180°C 20-30 хв. Тримайте в печі до утворення рум’яної скоринки.

  • Зелений борщ: смак української весни

Звісно, яка така весна без зеленого борщу? Смачний наваристий борщ з щавлем — одне з моїх найкращих спогадів дитинства. Пам'ятаю, як їла його вдома, після багатогодинних гулянь на вулиці — смачно, як тоді, вже точно не буде!

Інгредієнти:

300 г щавлю

Пучок петрушки чи кропу

300 г будь-якого м'яса

2 картоплини

2 відварених яйця

1 цибулина

2-3 ложки сметани для заправки

Як готувати:

Поставте варитися бульйон з будь-якого м'яса, зніміть піну. Додайте приправи до свого смаку.

Додайте картоплю.

Посмажте цибулину, додайте у бульйон.

Щавель помийте та поріжте смужками. Після того, як звариться картопля, додайте в каструлю і прокип’ятіть 3-5 хв.

Відваріть яйця та наріжте кубиками. При подачі посипте зелений борщ яйцем та додайте сметану.

Фото: Depositphotos, пресслужба

Джерело матеріала
loader
loader