Більше калію чи менше натрію: що краще знижує артеріальний тиск
Більше калію чи менше натрію: що краще знижує артеріальний тиск

Більше калію чи менше натрію: що краще знижує артеріальний тиск

Замість того, щоб менше солити – їжте більше продуктів, багатих на калій. Саме такого висновку дійшли канадські вчені.

Результати дослідження університету Ватерлоо були опубліковані в журналі Renal Physiology.

Баланс електролітів

Науковці вважають, що збільшення споживання калію краще впливає на показники артеріального тиску, ніж просто обмеження чи відмова від солі.

Зараз дивляться

В основі їхньої роботи – математична модель, яка імітує взаємодію електролітів (натрію і калію).

Виявилось, що організм людини працює менш ефективно саме через нестачу калію, а не тільки внаслідок надлишку солі.

До речі, наші предки харчувалися переважно рослинною їжею — з високим вмістом калію і низьким вмістом натрію. І саме на таку електролітну комбінацію налаштована наша ниркова система.

Тож наука знову підказує просте, але потужне рішення — цього разу з тарілки.

Що їсти, аби знизити тиск

— Ми звикли чути, що треба їсти менше солі. Але наразі можемо рекомендувати збільшити кількість калію, включивши до раціону банани, броколі, шпинат, авокадо, бобові, — каже професорка Аніта Лейтон, провідна авторка дослідження.

Дослідження також показало гендерні відмінності. Виявляється, чоловіки більш схильні до стрибків артеріального тиску, але водночас швидше реагують на дієти з підвищеним вмістом калію, ніж жінки.

Цей підхід може змінити стратегію боротьби з гіпертонією, яку недарма називають мовчазним вбивцею.

Джерело: SciTechDaily

Джерело матеріала
loader
loader