Світове споживання вина впало до найнижчого рівня з 1961 року
Світове споживання вина впало до найнижчого рівня з 1961 року

Світове споживання вина впало до найнижчого рівня з 1961 року

У 2024 році світове споживання вина досягло найнижчого показника з 1961 року. Такі дані оприлюднила Міжнародна організація виноградарства та виноробства (OIV). Згідно з дослідженням, минулого року у світі було спожито лише 214 мільйонів гектолітрів вина, що на 3,3% менше, ніж у 2023 році.

Причиною такого падіння є низка факторів, серед яких – економічна нестабільність, геополітична напруженість, інфляція, а також зміна споживчих вподобань у багатьох країнах світу. За словами аналітиків, населення дедалі більше обирає інші напої або взагалі відмовляється від алкоголю.

Водночас глобальне виробництво вина також скоротилося – на 4,8%, до 225,8 мільйона гектолітрів. Це найнижчий рівень виробництва з початку 1960-х років. Основною причиною такого падіння стали екстремальні погодні явища, спричинені кліматичними змінами, які негативно вплинули як на врожаї винограду, так і на якість сировини у багатьох виноробних регіонах як Північної, так і Південної півкулі.

Ще одним тривожним сигналом є постійне скорочення площ виноградників у світі. У 2024 році площі зменшилися на 0,6% і становлять 7,1 мільйона гектарів.

Незважаючи на загальний спад, деякі країни залишаються лідерами у виноробній галузі. Зокрема, Італія в 2024 році виробила 44,1 мільйона гектолітрів вина (+15%), утримавши перше місце у світі. Франція, натомість, скоротила виробництво на 23,5% (до 36,1 млн гектолітрів), опинившись на другому місці. Третє місце зайняла Іспанія – 31 мільйон гектолітрів (+9,3%).

До п’ятірки найбільших виробників також увійшли США (21,1 млн гектолітрів, -17,2%) та Аргентина (10,9 млн гектолітрів, +23,3%).

Щодо площ виноградників, лідером є Іспанія – 930 тисяч гектарів, попри зниження на 1,5%. За нею йдуть Франція (783 тис. га, -0,7%), Китай (753 тис. га, -0,4%), Італія (728 тис. га, +0,8%) та Туреччина (402 тис. га, -1%).

Фахівці OIV зазначають, що подальша динаміка світового винного ринку буде залежати від адаптації галузі до кліматичних змін, економічної стабільності та здатності виноробів відповідати новим споживчим тенденціям.

Джерело матеріала
loader
loader