Нове бачення української паски: тільки верхівка, м’ясна або рибна – уже в продажу
Нове бачення української паски: тільки верхівка, м’ясна або рибна – уже в продажу

Нове бачення української паски: тільки верхівка, м’ясна або рибна – уже в продажу

Українські кулінари вирішили відійти від правил і традицій великоднього хліба. І створили паски, що неабияк дивують. Це не традиційна «баба святкова» за рецептом відомої української господині Дарії Цвек, а дещо з фантазією.

Про те, які ж оригінальні паски можна придбати на Великдень, з чого їх виготовляють та скільки вони коштують - читайте у матеріалі Коротко про.

Обирайте ту, яка смакує

Дотепер достеменно невідомо, якою ж має бути «правильна» великодня паска. Солодка чи ні? Прикрашена «косами» з тіста чи білковою глазур’ю? А може, й зовсім з начинкою замість родзинок? Кулінарні експерти в один голос із істориками просять: заспокойтеся і обирайте ту паску, яка смакує. На щастя, маємо вибір. Більш того, українські пекарі (і кухарі) увімкнули на повну потужність свою фантазію і створили такі креативні паски, за якими збираються кілометрові черги.

Люди зрозуміли, що незвичайна паска перетворює святковий стіл на справжню подію. Такий хліб обговорюють, знімають з ним фото і відео на кшталт «Ось я і паска, ось паска без мене, ось я смакую паскою», хваляться у соцмережах і ще довго згадують на сімейних застіллях. Все-таки Великдень – це не тільки про традиції, а й про радість, тепло і родину.

Тільки верхівка

Відколупати шматочок глазурі ще до початку святкової трапези – це неписане правило кожної сім’ї. А дехто взагалі вважає, що саме верхівка з глазур'ю і кольоровою посипкою є найсмачнішою у пасці.

Мережа супермаркетів «Сільпо», мабуть, такої ж думки. Ідею підхопили і спеціально до Великодня у тамтешніх магазинах з’явилися "верхівки від паски".

- Ми зробили найрадіснішу частину Великодня – верхівку паски, - пояснюють у магазині. - Всередині така сама пухкенька й родзинкувата, як звичайна паска, але суцільно вкрита глазур’ю з посипкою.

Ті, хто вже скуштував "Верхівку", кажуть, що смачно. Солодка, м’яка, ароматна, ідеально підходить до кави або як маленький солодкий перекус. І головне - ніяких компромісів, тільки найсмачніше.

Та є значний недолік. Подекуди за "Верхівкою" розпочалося справжнє полювання. Випічку одразу розбирають, тільки-но вона з’являється на полиці магазину. До того ж не у всіх регіонах продається "Верхівка". Зате все ще можна придбати онлайн. silpo.ua

Вартість: кекс великодній "Верхівка" – 44,99 грн

Де купити: мережа супермаркетів «Сільпо»

Спеціально до Великодня у «Сільпо» з’явилися "верхівки від паски". Фото: silpo.ua

М’ясна паска

Так смачно, що аж грішно.  М’ясна паска – найкращий великодній смаколик для тих, хто дотримувався суворого посту. В ній немає тіста, зате є багато м’яса (соковита свинина), спецій (сіль, перець, ароматний часник) і дрібка родзинок з курагою (для настрою).

- Другий рік поспіль наші м’ясні паски стають справжнім хітом святкового столу, - хваляться виробники - компанія «Галицька свіжина».

Погоджуємося: така паска точно запам’ятається всім гостям. Це не десерт, а повноцінна страва.

М’ясна паска поки що є в наявності в магазинах «Галицької свіжини». Або ж можна придбати онлайн на сайті.

Вартість: м’ясна паска запечена – 199 грн

Де купити: мережа магазинів «Галицька свіжина»

М’ясна паска - не десерт, а повноцінна страва. Фото: halytska-svizhyna.ua

Паска-суші

Бургер-рол, солодкі роли, торт-суші. Усе це вже було. А тепер ще й паска-суші. Ось це вже революція у сфері великодньої випічки! Хоча й не випічка це, а просто великий рол. Достеменно невідоме ім’я автора цього кулінарного шедевру. Та й придбати паску-суші в магазині навряд чи вдасться. Зате можна зробити її власноруч. Така паска особливо сподобається прихильникам японської кухні.

У форму для випікання пасок викладають водорості норі, рис, крем-сир, начинку у вигляді лосося і огірка. А замість кольорової посипки верхівку прикрашають ложкою крем–сиру і кунжутом. Смакувати можна одразу. От тільки як її їсти – це наступне питання. Нарізані порційно суші їдять паличками. А ось паску-суші навряд чи вдасться розрізати акуратно, а в рот такий добрячий шматок не влізе.

Вартість: від 200 грн

Де купити: зробити власноруч

Суші-паска зовні нічим не відрізняється від звичайної. фото: t.me\chudokyiv

"Освячена" паска

Великодній хліб з написом «освячена» з’явився у деяких українських магазинах. Це зручно для тих, хто працює у вихідні або не встигає чи не має змоги піти до церкви. Та чи не зарано? Експерти кажуть, що важливо не те, коли освятили паску, а те, коли її їсти. До речі, на смак це традиційний великодній "хліб".

Заздалегідь "освячені" паски швидко розкуповують. Щоправда, кожен другий покупець уточнює у продавців: а це справді освячена паска?

Але не всі розуміють, навіщо продавати такі паски.

- У церкві треба святити, а не в супермаркеті купляти, - бурмотить бабуся, розглядаючи таку паску на полиці магазину.

З одного боку, дійсно, саме у храмі святимо великодній "хліб" і починаємо радіти Воскресінню Христа. А з іншого - купив таку паску, поставив на святковий стіл, і вже не треба стояти в черзі до церкви, чекати на освячення, боротися за місце під святковим кропленням. Тому купувати чи не купувати "освячену" паску – особисте рішення кожного вірянина.

Вартість: від 70 грн

Де купити: мережа супермаркетів «АТБ»

Заздалегідь "освячені" паски швидко розкуповують. threads.net

«Дубайська»паска

А цьогоріч у тренді «дубайські» паски. Випічка з фісташковим кремом, маскарпоне і натуральною ваніллю стала гастрономічним гітом. Хоча й великоднім "хлібом" таку випічку важко назвати. Це, швидше, пиріг з начинкою, навіть торт з кремом.

Ціни на «дубайську» випічку кусаються: 1200-1650 грн в кондитерських. Таку вартість пекарі пояснюють якісними інгредієнтами і стильним декором. Але мовчать про те, що більша частина ціни – це витрати на брендинг, маркетинг, розкішні упаковки, оплату роботи шеф-кондитерів і престижні локації в ТРЦ або центрі міста. Такі ексклюзивні паски дійсно найчастіше купують не для освячення в храмі, а як статусний подарунок. 

"Дубайську" паску, щоправда в декілька разів дешевше, можна відшукати в звичайних супермаркетах. Вартість випічки стартує від 189 грн до 619 грн. Зрозуміло, що й виглядатиме вона більш скромно, але теж з якоюсь варіацією фісташкової начинки та шоколадом.

Вартість: від 189 в супермаркетах, від 1200 грн в кондитерських

Де купити: недорого, наприклад, у мережі супермаркетів «Ашан»

Таку випічку й паскою назвати складно - радше тортом. Фото: namelaka.com

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader