/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F0e22607193c783f318923e37d2d006ac.jpg)
Як правильно їсти суші та чим їх запивати: усі тонкощі японських правил етикету
Ви дізнаєтеся:
Суші - японська страва, яка стала популярною в багатьох країнах світу. Міжнародна консультантка і авторка книг з етикету Джаміла Мусаєва розповіла, про те, як правильно їсти суші, щоб не потрапити в незручну ситуацію, особливо якщо ви опинитеся в традиційному японському ресторані.
Якщо вам цікаво розібратися в правилах поїдання фруктів, читайте матеріал: Як елегантно їсти ківі, кавун, абрикоси і вишні: правила етикету.
Як правильно їсти суші згідно з етикетом
"Перше, що потрібно пам'ятати, коли ви йдете до ресторану суші, особливо до дуже традиційного японського ресторану, вам потрібно переконатися, що ви замовляєте столик заздалегідь. Коли ви телефонуєте до ресторану, повідомте про свій бюджет, тому що іноді, коли ви замовляєте "вибір шефа", вам можуть подати дуже дорогі суші, і це може перевищити ваші бюджетні обмеження. Також варто повідомити про свої дієтичні обмеження або алергічні реакції", - розповіла Мусаєва своєму Youtube-каналі.
За її словами, в автентичному японському ресторані зазвичай є три типи замовлення. Перший - це "омакасе", що означає "вибір шефа".
"Це означає, що ви повністю довіряєте шефу. Ви відкриті до нового досвіду. Ви приходите за автентичним японським досвідом суші. Ви не знаєте, що вам подадуть, і це залежить від шефа", - цитує Главред Мусаєву.
Другий варіант замовлення - "окономі", що означає "вибір клієнта". Можливо, є ваші улюблені види суші, які ви хочете замовляти щоразу, коли приходите в японський ресторан.
І також є "окімарі", що означає "встановлене меню". Зазвичай це вибір із чотирьох або п'яти страв, які вам подадуть.
Що не можна робити в суші-ресторані
Ніколи не носіть важкий парфум, особливо якщо вам подобаються сильні деревні аромати. Коли ви входите в автентичний японський суші-ресторан, то, найімовірніше, він буде розташований у дуже маленькому приміщенні. Простір обмежений, і ваш парфум змішуватиметься із запахом риби та дратуватиме всіх у кімнаті.
Не фотографуйте їжу. Це не прийнято в багатьох дорогих ресторанах.
Не розмовляйте голосно. Мусаєва радить зберігати тишу, щоб люди могли зануритися у свій досвід дегустації.
Не варто вести світські бесіди з шефом. Ви можете ставити певні запитання, але не запитуйте його про японську культуру чи традиції.
Якщо ви сидите ближче до шефа - біля стійки, не кладіть на неї свої речі, такі як телефон, ключі, сумку. Зазвичай стійка зроблена з кедра, а це дорогий матеріал.
Мусаєва також розповіла про найпоширеніші види суші, які зазвичай можна знайти в японських ресторанах. Отже, всі види суші та їхні назви:
Ви не побачите оши-суші в ресторанах, бо це дуже старовинний вид страви. Ідея оши-суші полягає в тому, що в давні часи, коли японці шукали способи зберігання сирої риби, вони просто кидали її в рис, а потім запечатували в дерев'яній коробці. Тож "оши" насправді означає "коробка суші" або "прес-суші", і тому має дуже цікаву прямокутну та жорстку форму.
Із суші подають своєрідний гарнір - васабі, який є японським хріном. Він має зелений колір і текстуру пюре та цікавий гострий смак.
Також із суші подають маринований імбир. Його їдять суші між ролами, щоб очистити смакові рецептори.
"Також ми не повинні забувати про соєвий соус. Він має дуже цікавий смак, який японці називають умамі, що є сумішшю різних смаків. Люди раніше вірили, що ми можемо розрізняти лише чотири різні смаки за допомогою наших смакових рецепторів: солоний, гострий, солодкий та кислий. Але тепер нещодавно вчені також виявили, що ми можемо відчувати цей унікальний смак, який зустрічається в азіатській кухні, і це умамі. Тож соєвий соус надає цього смаку умамі", - розповіла Мусаєва.
Як користуватися ошиборі
В Японії суші-бари часто пропонують своїм гостям вологий рушник, який також називається "ошиборі".
"В Японії суші можна їсти не тільки з паличками, а й руками. Вам пропонують вологий рушник, щоб ви могли витерти руки і підготуватися до вживання суші руками, якщо ви цього хочете. Якщо ви їсте суші руками, ви можете зберегти температуру, за якої вони були приготовані, і ви уникнете їх пошкодження дерев'яними паличками. Тож, якщо ви не знаєте, як користуватися паличками, то завжди можете їсти суші руками. І це теж правильний спосіб", - поділилася експертка з етикету.
Як правильно треба їсти суші
Ніколи не замовляйте одразу всі види суші, які хочете спробувати. На той час, коли ви дійдете до кінця свого замовлення, рис висохне.
Їжте один шматочок ролу макі, сашимі та нігірі за раз - його не потрібно різати і ділити на частини.
"Не соромтеся виглядати як бурундук, тому що саме так ми всі виглядаємо, коли їмо суші", - зазначила Мусаєва.
Також не відокремлюйте рибу від інших інгредієнтів. Це нешанобливо до того витвору мистецтва, який шеф створив для вас.
Якщо ви їсте суші пальцями, то тримати їх потрібно між великим і середнім пальцем.
Ніколи не змішуєте свій соєвий соус із васабі. Це помилка, яку роблять багато хто з нас.
Ви можете додати трохи васабі на свої суші, якщо хочете. Але зазвичай, коли шеф їх готує, він додає дрібку васабі сам.
Перед тим як з'їсти, шматочок суші занурюють у соєвий соус, але зовсім трохи. Рис дуже швидко вбирає соєвий соус і може розвалитися.
Імбир ніколи не кладуть зверху на суші.
У якому порядку їсти роли
Якщо у вас є розмаїття суші на вибір, то ліпше почати з тих, у яких риба світлішого кольору, а потім перейти до тих, де риба темніша, бо зазвичай саме так визначається жирність. Темні суші зазвичай більш жирні, і ними не варто від самого початку перевантажувати свої смакові рецептори.
"Це майже як із вином. Ви ніколи не будете переходити від темного напою до світлого", - зазначила вона.
Якщо ви замовили суші з вугром або японським омлетом, то краще залишити їх на кінець трапези, тому що в них злегка солодкий смак.
Як правильно їдять сашимі
Суші можна їсти руками або паличками, залежно від того, що вам зручніше.
Для макі або нігірі ви можете використовувати палички або пальці, тому що в них є рис, який захищає пальці від безпосереднього контакту з рибою. Із сашимі краще використовувати палички. Якщо ви використовуєте пальці, на них залишиться запах риби.
Що найкраще пити під суші
Що п'ють разом із ролами - дуже популярне запитання. Мусаєва розповіла, що якщо ви полюбляєте алкогольні напої і хочете отримати дійсно автентичний японський досвід, то саке - ваш найкращий вибір.
Але якщо вам не подобається смак саке, то зупиніть свій вибір на білому вині.
Якщо ви не п'єте алкоголь, то варто замовити чай. Цей напій допоможе очистити смакові рецептори.
Що не можна робити з паличками
Ніколи не тріть палички одна об одну, адже це означає, що ви не довіряєте якості паличок у ресторані, в якому ви їсте суші.
Ви маєте поводитися з паличками так само, як із виделкою та ножем. Не потрібно з них лизувати васабі або соєвий соус.
Не кладіть свої палички вертикально, бо в Японії існують традиційні похорони, коли палички укладаються саме так. Палички кладуть горизонтально - так, як ви б зробили з виделкою та ножем.
Зазвичай у ресторанах подають спеціальний тримач для паличок. Якщо його немає, то їх кладуть на тарілку.
У ресторані в Японії ніколи не залишають на чай шефу. Такий жест може бути неправильно сприйнятий. Шеф вважає, що його обов'язок - готувати суші, і йому не потрібні чайові.
"Якщо ви справді хочете подякувати шефу і показати йому вдячність за роботу, ви можете відправити йому саке. І якщо він погодиться випити, то має зробити це з вами. Тож якщо ви не п'єте саке, краще не відправляти йому напій, оскільки ви не зможете випити з ним", - розповіла Мусаєва.
Коли ви йдете з японського суші-ресторану, ви можете зробити шефу глибокий, шанобливий японський уклін, щоб висловити свою подяку, і це буде закінчення вашої церемонії дегустації суші.
Дивіться відео - Етикет суші та правила поведінки за столом у Японії:
Раніше Главред писав, як правильно тримати келих із шампанським, вином або коньяком.
Вам також може бути цікаво:
Хто така Джаміла Мусаєва
Джаміла Мусаєва - міжнародна консультантка з етикету, авторка, підприємиця і мама двох дітей. Веде канал на YouTube, на який підписані понад мільйон людей.
"Моя пристрасть - освіта за межами традиційного шкільного середовища. Ось чому я привнесла свій досвід на YouTube, прагнучи надати вам безцінні знання та поради, які виходять за рамки звичайної шкільної програми", - пише Джаміла в описі свого каналу.
Дівчина родом з Азербайджану і публікує відео на різноманітні теми: правила хорошого тону, саморозвиток, стиль життя, догляд за обличчям і тілом, азрбайджанська культура і традиції.

