/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F82eb6a9d810ee5c294e773892c56c4b8.jpg)
Фахівці розповіли, в якому посуді шкідливо готувати: їжа перетвориться на справжню отруту
Про те, яким посудом краще не користуватися для здоров’я організму, розповів у Facebook тренер і нутриціолог Юрій Попка.
Більшість людей навіть не підозрюють, що звичний кухонний посуд, у якому ми готуємо та зберігаємо їжу, може приховувати загрозу для здоров’я.
І навіть найякісніші продукти можуть втратити свої корисні властивості або стати шкідливими, якщо контактують з невідповідними матеріалами.
Серед найрозповсюдженіших прикладів такого посуду — алюмінієвий, зокрема фольга, яку часто застосовують для запікання або зберігання страв.
Алюміній хоча і здається зручним матеріалом для приготування їжі, насправді є важким металом, який за нагрівання здатен проникати в продукти.
Його поступове накопичення в організмі може мати серйозні наслідки для здоров’я — насамперед для нервової системи.
Науковці пов’язують надлишок алюмінію в тілі з підвищеним ризиком розвитку неврологічних порушень, зокрема таких, як хвороба Альцгеймера.
Не менш небезпечним є й тефлоновий посуд, який досі широко застосовується в побуті.
За сильного нагрівання тефлонове покриття здатне виділяти токсичні речовини, зокрема перфтороктанову кислоту.
Якщо температура перевищує 220°C, з поверхні можуть вивільнятися канцерогенні сполуки, як-от бензол.
Через це надзвичайно важливо уникати перегрівання тефлонового посуду та одразу позбуватися будь-яких сковорідок чи каструль з подряпаним або пошкодженим покриттям — вони стають реальним джерелом небезпеки для здоров’я.
Мідний посуд, попри свої естетичні якості та чудові теплопроводні властивості, не є безпечним для використання в кулінарії.
Мідь має здатність окислюватися, вступаючи в реакцію з кислими продуктами, що може призвести до проникнення шкідливих речовин у страви.
З цієї причини мідний посуд не рекомендується для приготування їжі.
Ще одним небезпечним матеріалом є меламін, який часто використовується через свою дешевизну та різноманіття кольорів.
Однак за нагрівання (особливо за температур вище 70°C) меламін може випускати формальдегід — канцероген, який завдає шкоди здоров’ю, особливо якщо в такому посуді зберігаються або подаються гарячі страви.
