/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F91615b96cebf4d1d1b8a64f5f80656b4.jpg)
Лише 300 грамів курки можуть убити нас: учені дізналися про нову небезпеку м'яса птиці
Курка часто є основною стравою на обідніх столах у всьому світі. Від смаженої курки з хрусткою скоринкою до філе грудки на грилі в салаті "Цезар" — важко заперечувати її універсальну привабливість. Однак нове дослідження розкрило її смертельну небезпеку для нас.
Про це пише EatingWell.
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients і проведене під керівництвом доктора Катерини Бонфігліо з Національного інституту раку "Фонд Паскаля", показало, що в людей, які споживали понад 300 грамів м'яса птиці на тиждень, ризик смерті від раку шлунково-кишкового тракту був на 27% вищим, ніж у тих, хто з'їдав менше 100 грамів.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
У дослідженні, в якому впродовж майже двох десятиліть спостерігали понад 4 000 осіб, використовували медичні інтерв'ю, муніципальні записи та стандартні вимірювання стану здоров'я для відстеження дієтичних звичок і стану людей.
Хоча в дослідженні ретельно враховували вік, стать і попередні захворювання, його висновки залишаються обсерваційними і свідчать про кореляцію, а не про прямий причинно-наслідковий зв'язок.
У деяких випадках ризик, пов'язаний із високим споживанням м'яса птиці, виявився навіть більш вираженим, ніж із червоним м'ясом, особливо серед чоловіків, у яких ризик смерті від раку шлунково-кишкового тракту збільшувався більше, ніж удвічі, якщо високе споживання м'яса птиці.
Проте загалом раціон учасників схилявся до середземноморської дієти, яка зазвичай асоціюється з кращим здоров'ям, що ускладнює будь-які чорно-білі висновки.
Примітно, що в дослідженні не враховувалося, як готували птицю і чи піддавали її обробці. Це має значення, оскільки методи приготування їжі за високої температури, такі як гриль і смаження, можуть призвести до утворення канцерогенних сполук, таких як гетероциклічні аміни.
Минулі дослідження пов'язували їх із підвищеним ризиком розвитку раку шлунково-кишкового тракту. Крім того, часте вживання в їжу продуктів із птиці, які пройшли ультра-обробку, може призвести до появи додаткових жирів, солей і консервантів в організмі, що додає ще один рівень ризику.
Незважаючи на ці побоювання, курка, як і раніше, володіє цінними поживними речовинами, наприклад, вітаміном B12 і селеном, за умови помірного споживання і здорового приготування.
Різноманітність і спосіб приготування мають таке ж значення, як і кількість, вважають учені. Включаючи в раціон різні джерела білка, обмежуючи кількість оброблених продуктів і обираючи більш щадні способи приготування, як-от запікання або приготування на парі, ви зможете зберегти корисні властивості птиці, не піддаючи її ризику.
Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.
Також Фокус писав про схрещування генів свині з бобами, які почали виробляти справжній свинячий білок. Змінивши ДНК соєвих бобів для виробництва свинячого білка, компанія виробила продукт, багатий, фактично справжнім, свинячим білком, який стирає межі між рослиною і м'ясом.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

