/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2Fc224f13da1f103b0f2de67e24f41ee62.jpg)
Більшість варить гречку неправильно: три поширені помилки, через які крупа виходить несмачною і нерозсипчастою
Приготувати її може кожен — це нескладно.
Але ось зробити так, щоб від звичайної гречки не можна було відірватися — для цього існують кілька простих, але дієвих секретів від досвідчених кухарів.
Важливо правильно промити крупу.
Саме від цього залежить її смак.
Пропускати цей етап — це помилка.
Промивати гречку необхідно не лише через можливі домішки (хоча іноді на дні пакета можна знайти кілька неприємних часточок).
Головна мета — позбутися пилу, який осідає на зернах і може вплинути на смакові якості.
Краще промивати її теплою водою, але не гарячою.
Це дозволить уникнути того, щоб пилинки не прилипали до зерен і не "приварювались".
Якщо ж ми хочемо трохи освітлити темну гречку або вважаємо її кориснішою, можна скористатися хитрістю.
Промиту гречку заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, варимо 30-40 секунд і зливаємо воду.
Вона буде темною — це не сміття, а результат обсмажування.
Після цього гречка вийде ніжною, збереже аромат і не втратить своєї розсипчастості.
Ще один спосіб — замочити гречку.
Це значно підвищить її корисність: активується фермент фітаза, який розкладає фітинову кислоту, що є в крупі.
Саме ця кислота знижує доступність мінералів і вітамінів.
Для ефективного замочування потрібно 4-5 годин і трохи лимонного соку — столова ложка на 200-250 мл води.
Інколи використовують винний або яблучний оцет.
Гречку потрібно обсмажити перед варінням.
Саме від цього залежить і смак, і користь — йдеться не про замочену гречку, а про звичайну.
Обсмажуємо гречку, щоб вона стала ще ароматнішою, яскравішою, з виразним горіховим смаком.
Під час обсмажування відкриваються пори зерен, і вони починають виділяти гречану олію.
Такий процес допомагає крупі краще розпарюватися, добре вбирати олію або прянощі, якщо їх додаємо.
Крім того, обсмажена гречка виходить більш розсипчастою — зерно до зерна.
Вона не буде однорідною, як розварена каша, хоча деякі люблять і такий варіант.
Щоб приготувати таку гречку, можна просушити промиту крупу на сковорідці, постійно помішуючи лопаткою.
Далі є два варіанти: або прожарити її на сковорідці до легкого аромату, або обсмажити в рослинній олії (1-2 ст.
на середню порцію гречки).
Також можна використовувати вершкове масло.
Обсмажувати потрібно 3-4 хвилини на середньому вогні без кришки, часто помішуючи, щоб гречка не варилася, а саме обсмажувалася рівномірно з усіх боків, не пригораючи.
Перший варіант корисніший, другий — додає більше смаку.
Але варто пам’ятати: як і будь-які смажені страви, такий варіант не буде по-справжньому дієтичним.
Основна помилка — це смажити гречку на сильному вогні і довго.
Вона може пригоріти, стати жорсткою та гіркою на смак, а також втратити свої корисні властивості, як і всі сильно смажені продукти.
Після такого відварювання гречка може стати "сухою".
Не забувайте правильно заливати крупу водою.
Існує чимало суперечок щодо того, якою водою краще заливати крупи: холодною чи гарячою.
Все залежить від того, який результат ми хочемо отримати.
Якщо бажаємо розсипчасту, суху гречку, то краще не заливати її гарячою водою, а опустити в киплячу підсолену воду.
Так крохмаль швидко "завариться", і зерна ззовні залишаться щільними, а всередині розваряться.
Якщо хочемо м’якшу, однорідну гречку ("розварену"), то краще заливати її холодною водою.
Помилка, яку часто роблять: варити малу кількість гречки у великій каструлі або великий об’єм в маленькій, де крупа ледве поміщається.
У будь-якому разі вода буде швидко википати, доведеться додавати ще, а пари не буде достатньо — гречка вийде менш смачною, розсипчастою, сухою або навіть перевареною.
Яка пропорція води? Найпоширеніша — це 1:2: одна частина гречки і дві частини води.
Або ж крупа повинна бути покрита водою на "два пальці".
Краще не підглядати під кришку, щоб не випустити пару.
Якщо вода почала википати, додавати краще окріп, акуратно поливаючи крупу, і знову намагатися не перемішувати.
Після приготування корисно додати шматочок вершкового масла, накрити гречку і залишити на 20-30 хвилин.
Тепло і пара зроблять її особливо смачною, розсипчастою та гарною — зернятко до зернятка.

