/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F863a52c62e08c6fe71c646e9334af0fb.jpg)
Чому пити вино корисно для здоров’я: науковці вразили дослідженням
Келих білого вина чи шампанського на день може бути не лише приємним ритуалом, а й корисною звичкою.
Вчені виявили, що помірне споживання білого вина пов’язане зі зниженням ризику серцевих нападів, а все завдяки наявності поліфенолів і протокатехової кислоти.
Про це стало відомо з дослідження, опублікованного у Canadian Journal of Cardiology.
У межах дослідження було проаналізовано понад пів мільйона анкет, у яких вчені врахували понад 50 факторів ризику — від фізичної активності до рівня доходу.
За підсумками, близько 63% випадків раптової зупинки серця можна було б попередити, скоригувавши щоденні звички — зокрема алкогольні.
Кардіологиня Мішель Рутенштейн пояснює, що біле вино і шампанське мають протизапальний ефект і допомагають підтримувати здоров’я судин.
Червоне вино, до слова, теж не втрачає позицій — завдяки ресвератролу, що знижує тиск.
Втім, як підкреслює лікарка та виноробка Лора Катена, «в міру» — це не більше 150 мл вина на день для жінок і до 300 мл — для чоловіків.
Ба більше, обов’язковими мають бути дні без алкоголю.
Медики нагадують: алкоголь — це психоактивна речовина, яка може порушувати сон, шкодити печінці та підвищувати ризик онкозахворювань.
Тож перед тим, як «лікуватися» вином, краще порадитися зі своїм лікарем.
