Як правильно вирізати кореневу поросль малини і не втрачати врожай
Як правильно вирізати кореневу поросль малини і не втрачати врожай

Як правильно вирізати кореневу поросль малини і не втрачати врожай

Малина щедро дає поросль. Це може здаватися ознакою здорового куща. Але якщо вчасно не втрутитися, рослина почне витрачати сили не на врожай, а на зайві пагони.Щоб зібрати повні кошики ягід, важливо знати, які паростки слід видаляти, коли це робити і як не пошкодити кореневу систему. Правильна обрізка - запорука солодкого й рясного врожаю.Поросль виснажує малину. Якщо не втрутитися, з кожним роком замість соковитих ягід ви будете збирати лише кислі дрібненькі кульки. А все тому, що поросль — це конкурент. Вона забирає воду, поживні речовини, світло й сили в основного куща.Професіонали кажуть: обрізайте поросль регулярно, не менше 4-5 разів за сезон. Так, це трудомістко. Так, нахилятися доведеться не раз. Але це саме той випадок, коли праця повертається сторицею. І ягоди більші, і кущ виглядає краще, і ділянка не перетворюється на хащі.Огляньте малину. Якщо з одного куща виросло вже пів десятка "відводків" - це сигнал.Видаляйте зайві пагони вручну. Не зривайте - це не бур'ян. Візьміть секатор, обережно відкопайте землю біля кореня і зріжте поросль під самісіньку основу.Поверніть землю на місце. Не залишайте відкритих ран - це і волога випаровується, і хвороби легше підхопити.Ідеальна схема посадки - 2-3 кущі на квадратний метр. Усе, що зайве, забирає сили. Не бійтесь проріджувати - малина не образиться, а подякує соковитими, великими ягодами.Регулярне проріджування знижує ризик загущення насаджень, появи грибкових хвороб і шкідників. Кущ краще провітрюється, ґрунт не застоюється - і вся ділянка починає дихати і плодоносити краще.

Джерело матеріала
loader