/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F7c99af1f7b40bfd4f0597f99b316c403.jpg)
Ці продукти за 12 тижнів покращать роботу серця та знизять холестерин
Про це свідчить нове 12-тижневе дослідження, участь у якому взяли добровольці із переддіабетом. І хоч дослідження було невеликим і короткостроковим, воно досить перспективне. Попередні результати представили на конференції NUTRITION 2025 Американського товариства харчування в Орландо. Виснововки поки не опубліковані, передає 24 Каналз посиланням на Medical News Today.
Предіабет та харчування
Переддіабет – це стан, коли рівень глюкози в крові вище норми, але ще не досягає меж для встановлення діагнозу "діабет 2 типу". Якщо вчасно відреагувати, переддіабет можна повернути назад.
Оскільки харчування відіграє ключову роль у розвитку діабету, науковці все частіше досліджують, які конкретні зміни у раціоні можуть допомогти.
Як проводили дослідження
В експерименті взяли участь 72 людини з переддіабетом, яких розподілили на три групи, кожна з яких щодня впродовж 12 тижнів споживала по 1 склянці одного з продуктів: білого рису, нуту або чорних бобів.
На початку дослідження, через 6 і 12 тижнів в учасників брали кров для оцінки таких показників:
- Холестерин ЛПВЩ (HDL) – "хороший" холестерин;
- Холестерин ЛПНЩ (LDL) – "поганий" холестерин;
- C-реактивний білок і інтерлейкін-6 (IL-6) — маркери запалення;
- Глюкоза крові та обмін цукру.
Що виявили вчені
У групі, яка споживала нут, через 12 тижнів спостерігалося суттєве зниження загального холестерину. Тоді як учасники, які їли чорні боби, мали нижчий рівень запального маркера IL-6.
Група з білим рисом несподівано також показала зниження рівня "поганого" холестерину, хоча причина цього поки незрозуміла. Однак змін у метаболізмі глюкози не зафіксували в жодній із груп.
Вчені наголосили, що важливо продовжувати роботу, зокрема, вивчати взаємозв'язок між харчуванням, метаболічним здоров'ям і мікробіомом кишечника.
Чому бобові такі корисні
Нут і чорні боби — представники родини бобових, яка також включає сочевицю, горох, квасолю тощо. Вони багаті на рослинний білок та клітковину, яка знижує рівень холестерину, зокрема за рахунок виведення його з організму. Ба більше, бобові сприяють довшому відчуттю ситості, є чудовою альтернативою м’ясу та корисні для кишківника.

