Ці продукти за 12 тижнів покращать роботу серця та знизять холестерин
Ці продукти за 12 тижнів покращать роботу серця та знизять холестерин

Ці продукти за 12 тижнів покращать роботу серця та знизять холестерин

Про це свідчить нове 12-тижневе дослідження, участь у якому взяли добровольці із переддіабетом. І хоч дослідження було невеликим і короткостроковим, воно досить перспективне. Попередні результати представили на конференції NUTRITION 2025 Американського товариства харчування в Орландо. Виснововки поки не опубліковані, передає 24 Каналз посиланням на Medical News Today.

Предіабет та харчування

Переддіабет – це стан, коли рівень глюкози в крові вище норми, але ще не досягає меж для встановлення діагнозу "діабет 2 типу". Якщо вчасно відреагувати, переддіабет можна повернути назад.

Оскільки харчування відіграє ключову роль у розвитку діабету, науковці все частіше досліджують, які конкретні зміни у раціоні можуть допомогти.

Як проводили дослідження

В експерименті взяли участь 72 людини з переддіабетом, яких розподілили на три групи, кожна з яких щодня впродовж 12 тижнів споживала по 1 склянці одного з продуктів: білого рису, нуту або чорних бобів.

На початку дослідження, через 6 і 12 тижнів в учасників брали кров для оцінки таких показників:

  • Холестерин ЛПВЩ (HDL) – "хороший" холестерин;
  • Холестерин ЛПНЩ (LDL) – "поганий" холестерин;
  • C-реактивний білок і інтерлейкін-6 (IL-6) — маркери запалення;
  • Глюкоза крові та обмін цукру.

Що виявили вчені

У групі, яка споживала нут, через 12 тижнів спостерігалося суттєве зниження загального холестерину. Тоді як учасники, які їли чорні боби, мали нижчий рівень запального маркера IL-6.

Група з білим рисом несподівано також показала зниження рівня "поганого" холестерину, хоча причина цього поки незрозуміла. Однак змін у метаболізмі глюкози не зафіксували в жодній із груп.

Вчені наголосили, що важливо продовжувати роботу, зокрема, вивчати взаємозв'язок між харчуванням, метаболічним здоров'ям і мікробіомом кишечника.

Чому бобові такі корисні

Нут і чорні боби — представники родини бобових, яка також включає сочевицю, горох, квасолю тощо. Вони багаті на рослинний білок та клітковину, яка знижує рівень холестерину, зокрема за рахунок виведення його з організму. Ба більше, бобові сприяють довшому відчуттю ситості, є чудовою альтернативою м’ясу та корисні для кишківника.

Источник материала
loader