/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F9a1b7c0a380926b554f87559eebba75a.jpg)
30 років спостережень: які вуглеводи продовжують життя і зміцнюють психіку
Деталі дослідження
Американські дослідники проаналізували, як тип споживаних вуглеводів впливає на здоров'я жінок у літньому віці. Дослідження тривало понад 30 років – з 1984 по 2016 рік і є частиною проєкту Nurses' Health Study.
У дослідженні взяли участь 47 тисяч жінок молодше 60 років, які кожні 4 роки заповнювали анкети про свій раціон. Особливу увагу науковці приділили якості вуглеводів – від рафінованих до складних, багатих на клітковину.
За словами провідного автора дослідження, Андреса Ардіссона Кората, мета була не просто оцінити вплив харчування на вагу, а зрозуміти його довготривалий ефект на здоров'я й психічний стан.
Що виявили вчені
Результати показали, жінки, які регулярно споживали "якісні" вуглеводи з овочів, цільнозернових продуктів і клітковини, мали на 6 – 37% краще фізичне, психічне та когнітивне здоров'я у зрілому віці. Водночас ті, хто споживав переважно очищені вуглеводи або крохмалисті овочі низької якості, мали на 13% менше шансів на "здорове старіння".
Довідково. Маючи на увазі "здорове старіння" ідеться про відсутність серйозних хронічних хвороб, гарне самопочуття та фізичну форму, когнітивну ясність і психологічну стійкість. Цим вимогам відповідали лише 3706 із понад 47 тисяч учасниць.
З важливого, що зауважили вчені, це вплив харчових волокон на серцево-судинну систему. Вони, як виявилось, знижують ризик запалень і навіть смертність.
Перспектива дослідження
Хоча дослідження має певні обмеження, зокрема, більшість учасниць – білі жінки з медичної сфери, вчені переконані, що їх результати мають велике значення для формування здорового способу життя. Тож, наступного разу, коли готуватимете цільнозернову пасту з овочами, не бійтесь, що це калорійно, смакуйте на здоров'я і нехай страва стане гарною інвестицією у ваше довголіття.
