Як раніше називали горілку: несподівана відповідь просто вразить наповал
Як раніше називали горілку: несподівана відповідь просто вразить наповал

Як раніше називали горілку: несподівана відповідь просто вразить наповал

Цікаво, що слово "водка" спочатку означало не спиртне, а лікарські настоянки.

Головне:

Горілка - це древній міцний алкогольний напій із вмістом спирту від 37,5% до 56%. Виробляють її шляхом змішування води та етилового спирту з подальшою фільтрацією через спеціальні сорбенти.

Главред розібрався з питанням про історію виникнення горілки і про те, як раніше називали цей міцний напій.

Відомо, що до складу горілки додають ароматичні спирти або інші нелеткі компоненти, але це не обов'язково.

Історія виникнення міцного алкоголю

Ідея дистиляції вина вперше була описана в працях арабського вченого аль-Кінді (VIII-IX століття). При цьому спирт використовували не як напій, а для отримання ефірних олій і ароматичних есенцій.

Пізніше, в Італії, Таддео Альдеротті (1223-1296) описав метод багаторазової перегонки, що дає змогу отримати етиловий спирт високої чистоти - до 90%. Тоді він отримав назву spiritus vini - "дух вина", звідки й пішло сучасне слово "спирт".

Як раніше називали горілку

Назва "горілка" пов'язана з дієсловом "горіти" - традиційно міцність напою перевіряли, підпалюючи його. Якщо в рідині достатньо спирту, вона спалахує блакитним або зеленуватим полум'ям (за наявності домішок міді). Якщо спирту недостатньо, рідина не запалюється.

Як раніше називали горілку: несподівана відповідь просто вразить наповал
/ Інфографіка: Главред

Через здатність до займання, в індіанців Північної Америки будь-які міцні напої називали "вогненною водою". У німецькій мові аналогом є слово Branntwein (перекладається як "палене вино"), а в польській - gorzalka.

До повсюдного вживання слова "горілка", цей напій називали по-різному: "хлібне вино", "гаряче вино", "курене вино", "зелено-вино". Навіть після введення терміна "горілка" в офіційні документи, у торгівлі вона могла позначатися як "просте вино", "пенник", "напівгар" - залежно від міцності.

Цікаво, що слово "водка" спочатку позначало не спиртне, а лікарські настоянки - як для внутрішнього, так і для зовнішнього застосування. Наприклад, існували "горілка шлункова", "горілка серцева", і їх використовували в дуже малих дозах - буквально по кілька крапель.

Горілка класифікується за використовуваною сировиною:

Дивіться відео - горілка VS водка, невже це різні напої:

Від козацьких традицій до сьогодення: багата історія української горілки | Дослідіть століття української культури дистиляції в цій захоплюючій подорожі крізь час. З'явившись в Україні в XV-XVI століттях під час козацтва, дізнайтеся, як "гаряче вино" еволюціонувало в популярний національний напій України, йдеться на Youtube-каналі "Історія на тарілці".

Познайомтеся з техніками винокуріння та дистрибуції і простежте еволюцію цього культового напою. Дізнайтеся, як горілка, назва якої скоріше за все походить від українського слова "горіти" відрізняється від московської водки.

Увага! Алкогольні напої не рекомендується вживати неповнолітнім, а також вагітним та особам, які мають відповідні протипоказання.

Раніше повідомлялося, чим класична горілка відрізняється від особливої. Особлива горілка відрізняється від класичної горілки низкою характеристик, які впливають на смак напою. Главред з'ясував, у чому різниця між видами горілки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, як правильно зберігати горілку і чи може вона випаруватися. Формально, горілка - один із напоїв, які можуть зберігатися досить довго за правильних умов.

Більше новин:

Що таке горілка?

Горілка - міцний алкогольний напій, безбарвний водно-спиртовий розчин із характерним смаком і яскраво вираженим спиртовим запахом, повідомляє портал "Вікіпедія".

Джерело матеріала
loader