Як правильно їсти кавун, щоб не отруїтись
Як правильно їсти кавун, щоб не отруїтись

Як правильно їсти кавун, щоб не отруїтись

В розпал літа кавун стає найголовнішим фруктом, який втамовує спрагу та освіжає.Але їсти його слід правильно. Дуже важливо мити шкірку кавуна перед тим, як його нарізати. Інакше бруд і мікроби з поверхні можуть потрапити всередину.Експерт з безпеки харчових продуктів Дарін Детвайлер радить завжди мити кавуни, причому дуже ретельно."Кавуна, якого принесли додому, торкалися руки великої кількості людей. Хтось перед цим міг гладити вуличну кицьку чи тримався за поручень у громадському транспорті. Ще хтось витирав рукою носа або чухався. А потім немитими руками перемацував перед вами кавуни. Страшно уявити, які бактерії на них залишилися", - каже Детвайлер.Не забувайте й про те, що кавуни ростуть на землі, частинки якої прилипають до нього разом з мільярдом різноманітних патогенів. Крім того, на них осідає пил і бруд, приземляються комахи. Додатково кавуни забруднюються під час транспортування.Тож коли ви ріжете чистий на вигляд кавун, лезо ножа переносить усі ці бактерії зі шкірки безпосередньо всередину плоду. Саме так у ваш організм потрапляють сальмонела, лістерія, кишкова паличка та інші бактерії, які можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.Симптоми харчового отруєння зазвичай включають нудоту, блювоту та діарею. Тривати вони можуть кілька днів.Оскільки кавуни не піддаються термічній обробці, єдиний ефективний спосіб запобігти їх потраплянню в організм - добре помити. Бажано з милом - так шкірка краще очиститься.Ця порада стосується не лише кавуна. Диню слід мити ще з більшою ретельністю - у неї шорстка шкірка, тому вимити звідти бактерії складніше.

Джерело матеріала
loader
loader