Щодня їх вживаємо: 5 продуктів, що призводять до стресу
Щодня їх вживаємо: 5 продуктів, що призводять до стресу

Щодня їх вживаємо: 5 продуктів, що призводять до стресу

Деякі харчові продукти, на перший погляд, здаються нешкідливими або навіть обіцяють приплив енергії та гарний настрій, насправді можуть бути головними винуватцями постійної втоми, виснаження та підвищеної нервозності. Про це йдеться у статті "РБК-Україна".

Рафіновані вуглеводи

Звичні для багатьох білий хліб, шліфований рис, макарони з борошна вищого сорту та солодка випічка - це очищені вуглеводи, які позбавлені природної клітковини та більшості корисних речовин. Подібно до чистого цукру, такі продукти швидко перетворюються на глюкозу, що спричиняє різкий стрибок рівня цукру в крові, за яким неминуче слідує таке ж різке падіння.

Через відсутність клітковини та вітамінів групи B, які підтримують нервову систему та беруть участь у виробленні енергії, подібне харчування може призвести до енергетичних збоїв, млявості й погіршення настрою. Постійне споживання таких продуктів виснажує організм і посилює втому.

Банановий хліб, кадр з відео

Продукти з доданим цукром та солодкі напої

Солодка газована вода, магазинні соки, торти, тістечка та інші десерти - усе це приклади продуктів із надмірним вмістом доданого цукру. Вони є джерелом так званих "порожніх калорій" і швидких вуглеводів, які викликають стрімке підвищення рівня глюкози та таке ж швидке його зниження.

Ці різкі коливання не лише позбавляють енергії, а й перевантажують наднирники - залози, що відповідають за вироблення гормонів стресу. Наслідки - підвищена дратівливість, емоційна нестабільність і фізичне виснаження. Крім того, надлишок цукру посилює запальні процеси та сприяє окиснювальний стрес, що негативно впливає на мозок і загальне самопочуття.

Газовані напої. Фото: Знай.ua

Оброблена їжа та швидкоїжа

Напівфабрикати, чипси, магазинні соуси, снеки та готові страви - це джерело шкідливих трансжирів, позбавлених користі, рафінованих вуглеводів, надмірної кількості солі та консервантів. Такі продукти майже не містять вітамінів, мінералів і клітковини, необхідних для підтримки енергетичного балансу.

Систематичне споживання подібної їжі порушує роботу кишківника, а саме там синтезується до 90% серотоніну - гормону, що відповідає за настрій. Запальні процеси в травній системі заважають засвоєнню корисних речовин і провокують хронічну втому, зниження когнітивних функцій і емоційний дискомфорт.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

  • що потрібно зробити перед вживанням продуктів, щоби не отримати дозу нітратів.
  • Раніше ми розповідали, що дешева крупа виявилася ключем до довголіття: уповільнить процес старіння та захистить серце.
  • здоров'я буде як у космонавта: стало відомо, ось яких напастей може захистити виноград.

Джерело матеріала
loader
loader