Викликає ожиріння та провокує хвороби печінки: вчені назвали найнебезпечніший вид цукру
Викликає ожиріння та провокує хвороби печінки: вчені назвали найнебезпечніший вид цукру

Викликає ожиріння та провокує хвороби печінки: вчені назвали найнебезпечніший вид цукру

Небезпеку для здоров’я становить не лише сам цукор, а й те, у якій формі він потрапляє в організм. Дослідження показують цікаву невідповідність: спосіб споживання цукру значною мірою визначає, наскільки сильно він може нашкодити, пише Health.

Як зазначає провідна авторка дослідження Карен Делла Корте, кандидатка наук з Університету Брігама Янга, цукор, що міститься в напоях ‑ газованих, енергетиках чи навіть фруктових соках ‑ становить набагато серйозніший ризик, ніж той, який надходить із твердою їжею.

Цукор / фото: Pixabay

"Аналіз даних показав, що кожна додаткова порція солодкого напою об’ємом 350 мл на день пов’язана зі зростанням імовірності розвитку діабету 2 типу на 25%. При цьому склянка фруктового соку об’ємом 250 мл підвищує ризик приблизно на 5%. Цікаво, що цукор із твердих джерел не лише не збільшував ризик діабету, а й при помірному споживанні ‑ наприклад, до 20 г на день ‑ мав легкий захисний ефект", ‑ йдеться у повідомленні.

З біологічної точки зору це пояснюється тим, що у рідкій формі відсутні клітковина, білки чи жири. Без цих компонентів цукор дуже швидко всмоктується в кров, провокуючи різкі стрибки рівня глюкози та інсуліну, минаючи природні сигнали насичення.

Крім того, це створює додаткове навантаження на печінку ‑ особливо фруктоза, яка може перетворюватися на жир і призводити до інсулінорезистентності.

У дослідах на тваринах науковці також зафіксували так звану молекулярну залежність: солодкі напої здатні перебудовувати кишечник, роблячи його більш сприйнятливим до засвоєння цукру, що лише погіршує метаболічні порушення.

Ціни на напої, скріншот: YouTube

Усі ці дані підсилюють занепокоєння фахівців щодо солодких напоїв. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів і Всесвітня організація охорони здоров’я наголошують, що споживання доданого цукру, особливо в рідких продуктах, слід максимально обмежити. Адже його надлишок пов’язують з ожирінням, захворюваннями печінки, проблемами із серцем і розвитком карієсу.

  • Раніше ми повідомляли, що про всіляку з каверзою : користь, про яку мовчать, і ризики, про які варто знати.
  • Ще лікарі розповіли, чим слід розпочинати свій ранок, щоб залишатися здоровим та енергійним – докладніше на Знай.ua.
  • бутерброди не врятують : чому харчування не допоможе при анемії.
Джерело матеріала
loader