/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F6eb5591b8d2e3536fb4d5bd6a967a72e.jpg)
Як правильно заморожувати персики: три способи, щоб не втратили смак, текстуру та аромат
Соковиті, ароматні й солодкі персики хочеться їсти взимку. Заморожування - найпростіший і найефективніший спосіб зберегти їхній смак, колір та користь. Але щоб фрукти не перетворилися на кашу, важливо дотриматися кількох правил та способів.Як правильно заморожувати персики, пише Real Simple.Недостиглі плоди не мають вираженого смаку та аромату, а перестиглі можуть втратити текстуру після заморожування. Тому обирайте дозрілі плоди.Ознаки стиглого персика:приємний солодкий аромат навіть на відстані;м'якість за легкого натискання (але не надто м'який);шкірка золотисто-жовта, без зелених плям;немає помітних вм'ятин або слідів гнилі.Купуйте злегка недостиглі персики та нехай вони достигають у вас удома, так ви збережете цілісність плодів і уникнете псування під час транспортування.Якщо персики тверді та без запаху, не поспішайте їх різати чи заморожувати, дайте їм дозріти. Ось перевірені способи:На кухонному столі (3-5 днів). Покладіть персики на тарілку чи у миску одним шаром. Не ставте їх на "дно" (в місце плодоніжки) - це пришвидшує утворення вм'ятин.У паперовому пакеті (за 1 день). Киньте кілька персиків у паперовий пакет або додайте до них банан або яблуко для пришвидшення. Ці фрукти виділяють етилен - газ, який стимулює дозрівання.На сонці (обережно). Тарілка з персиками у теплому, освітленому місці може прискорити процес, але не залишайте на сонці надовго, адже персики можуть "запектись" і втратити соковитість.Заморожування - це ідеальний спосіб подовжити життя фрукта без втрати його основних властивостей. Головне - зробити все правильно:Ідеально підходить для пирогів, смузі, компотів і запіканок.Помийте персики, якщо є бажання, то очистьте від шкірки (особливо якщо плануєте пекти з ними).Розріжте навпіл, вийміть кісточку, наріжте скибочками.Покладіть на деко в один шар, застелене пергаментом. Заморожуйте 2–3 години.Перекладіть у герметичні пакети чи контейнери та поверніть у морозильник.Перевага: фрукти не злипнуться, зручно дозувати.Для десертів, морозива, варення, коктейлів.Наріжте персики, як описано вище.Посипте цукром (приблизно 100 г на 1 кг фруктів), залиште на 15-30 хв, щоб пустили сік.Розкладіть у контейнери разом із соком або залийте фруктовим сиропом (вода та цукор у пропорції 2:1), залиште 12 см до краю.Порада: якщо плануєте заморожувати персики для дитячого харчування, то краще не додавати цукор взагалі.Для випікання, джемів, йогуртів і дитячих пюре.Очистьте персики, подрібніть у блендері.Розлийте у контейнери, формочки для льоду чи силіконові форми.Заморожуйте порційно, так зручно використовувати.У морозильній камері за температури -18°C персики зберігають свіжість до 8–10 місяців. Найкраще - використовувати до року. Контейнери обов'язково повинні бути герметичними, інакше фрукти пересихають або вбирають сторонні запахи.Додавайте у смузі, каші, мюслі чи йогурт;Використовуйте для пирогів, штруделів, крамблів;Варіть компоти, соуси, джеми;Готуйте персикове морозиво чи сорбет;Просто насолоджуйтесь як замороженим десертом у спекотний день.Заморожені персики не потребують повного розмороження для більшості страв. Додавайте їх замороженими, особливо для випікання чи смузі.
