/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F2617a725f7d494851872fdcb792a38b9.png)
Кавун – це не тільки вода: які корисні компоненти має ягода
Кавун не просто вгамовує спрагу, а може стати важливою частиною раціону, підтримуючи здоров'я серця, шкіри та сприяючи контролю ваги. Про це повідомляє видання Marthastewart.
Коли літо в розпалі і кавуни досягають піку зрілості, не варто відмовляти собі в задоволенні поласувати цим соковитим плодом.
Гідратація та контроль ваги
За словами дієтолога та автора книг про харчування Мікі Сіви, кавун — один із найкращих союзників у боротьбі з зневодненням. Приблизно 92% його маси становить вода, завдяки чому плід ефективно відновлює водний баланс в організмі. Крім того, він містить важливі мінерали, такі як калій, фосфор і магній, які відіграють ключову роль у регуляції електролітного балансу та функції м'язів.
Високий вміст води не тільки освіжає, а й створює відчуття ситості, допомагаючи тим, хто прагне контролювати апетит та масу тіла. Одна чашка кубиків кавуна містить близько 46 калорій, роблячи його низькокалорійним і при цьому насиченим продуктом.
Ідеальний напій літа
Дієтолог Грилі підкреслює: кавун і його сік - це чудовий спосіб вгамувати спрагу, не вдаючись до солодких і калорійних напоїв. Вони освіжають і насичують, не перевантажуючи організм цукром.
Шкіра та імунітет
Кавун багатий на вітаміни A і C — потужні антиоксиданти, які підтримують здоров'я шкіри, сприяють відновленню тканин і зміцнюють імунну систему. Ці вітаміни у легкозасвоюваній формі позитивно впливають на травлення та допомагають організму боротися зі стресами довкілля.
Підтримка серця та судин
Незважаючи на скромний вміст клітковини (близько 0,4 г у порції), кавун – цінне джерело інших активних речовин. Його сік містить амінокислоти цитрулін та аргінін, відомі своїми сприятливими ефектами для серцево-судинної системи. Цитрулін, що міститься в основному в білій частині м'якоті, перетворюється в організмі на аргінін - ключовий елемент для вироблення оксиду азоту, що регулює тонус судин і тиск.
Також кавун багатий на лікопін — природний пігмент з вираженою антиоксидантною дією. Дослідження показують, що лікопін здатний знижувати рівень "поганого" холестерину, нормалізувати тиск і навіть знижувати ризик деяких видів раку. Цікаво, що в кавуні цієї речовини може бути на 40% більше, ніж у помідорах.
Кавун — не просто смачні ласощі. Це справжній подарунок літа для вашого організму: він освіжає, насичує, лікує та захищає. Головне вибирати стиглі та якісні плоди і не зловживати — навіть корисні продукти гарні в міру.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F9e872c512d2e90cce61b7fbae9fa695f.jpg)
Нова технологія з ШІ може врятувати мільйони людей від харчових отруєнь
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F434%2F2591cde0bec62507ff95628672a8dad9.jpg)
Британські науковці вперше здійснили квантову телепортацію у лабораторних умовах
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F0818ec4bce53ee065a0e37c2ff031d19.jpg)
Огірок чи кабачок: який овоч корисніший для здоров'я
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fdb688c03f93f5353c6013fa68bc1d51c.jpg)
Поповнюйте свої аптечки: українцям безплатно роздадуть ліки
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Feb13a0baa9c97971d102a58a5b1cc56e.jpg)
Як полегшити біль без ліків: несподіване відкриття вчених
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2F5b15ec62a05a41951854a5c9d85e0505.png)
"Вампіри та монстри" залітають в дома українців. Що робити при зустрічі з цією твариною
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F009299d18b24e474aabb4215c4aec8ab.jpg)