Погодні умови спричинять зростання цін на харчі в усьому світі
Погодні умови спричинять зростання цін на харчі в усьому світі

Погодні умови спричинять зростання цін на харчі в усьому світі

Погодні умови спричинять зростання цін на харчі в усьому світі

Екстремальні погодні умови, спричинені зміною клімату, призводять до короткострокових стрибків цін на продукти харчування в усьому світі.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному Барселонським суперкомп'ютерним центром, пише «Укрінформ».

За результатами дослідження, окремі продукти харчування зазнають набагато різкішого, ніж очікувалось, короткострокового зростання цін, що сприяє інфляції.

Торік ціна на оливкову олію в Європі підскочила на 50% після тривалої посухи на півдні Іспанії у 2022 та 2023 роках. В Індії спека в травні минулого року призвела до зростання цін на цибулю на 89%, а в Кореї ціни на капусту підскочили на 70% після рекордної літньої спеки. У Японії ціни на рис зросли на 48% у вересні після серпневої спеки в регіоні, а в Китаї ціни на овочі зросли на 30%. У Каліфорнії, Аризоні овочі підскочили на 80% у листопаді 2022 року після посухи.

За словами провідного автора дослідження Максиміліана Котца з Барселонського суперкомп'ютерного центру, багато погодних явищ, які спричинили це зростання цін, «були абсолютно безпрецедентними з історичного погляду». За його словами, температура була «далеко за межами того, що ми могли б очікувати в умовах стабільного клімату, який не зазнав би впливу антропогенних викидів».

Дослідження показало, що стрибки цін на продукти харчування часто слідували за екстремальними погодними умовами лише протягом кількох місяців. Ця закономірність, як попереджають дослідники, може стати більш поширеною за мірою того, як кліматичні зміни посилюватимуться.

«Ми знаємо, що екстремальні погодні явища вже стають інтенсивнішими і частішими, ніж 30-40 років тому, і очікуємо, що це триватиме доти, доки викиди парникових газів продовжуватимуть зростати», — сказав Котц.

Якщо продовольча система «продовжить реагувати так само, як ми бачили останнім часом, то ми будемо очікувати того ж самого (з погляду цін на продукти харчування), і, ймовірно, в більш екстремальних і непередбачуваних формах».

Дослідження показало, що стрибки цін на продукти харчування перекинулися з окремих регіонів по всьому світу через торгівлю. Наприклад, вартість шоколаду у Великій Британії підскочила втричі після триразового зростання цін на какао внаслідок посухи та екстремальної спеки в Гані та Кот-д'Івуарі.

Ринкові спекуляції та «погана політика» часто також посилювали вплив зростання цін на продукти харчування, пов'язаного зі зміною клімату, сказав Радж Патель із Техаського університету, який не брав участі в підготовці доповіді. Зокрема, рішення про ембарго на експорт пшениці з росії у 2010 році «підняло світові ціни на пшеницю до небес», зазначив він. Це зіграло свою роль у хлібних бунтах навіть у Мозамбіку. 

Такі країни як Велика Британія, які значною мірою покладаються на імпортні товари, були особливо вразливими до кліматичних потрясінь за кордоном, зазначила співавтор доповіді Анна Тейлор, виконавчий директор Продовольчого фонду Великої Британії.

«Ці аномально високі температури безпосередньо впливають на загальний рівень інфляції, і головним чинником є продукти харчування.  Це відображається на загальних цінах», — сказав Котц.

Дослідження також показало, що коли витрати зростають, бідніші домогосподарства, ймовірно, їдять менше, часто — менш поживні продукти. Зокрема, споживання фруктів та овочів було «дуже вразливим до зростання цін на продукти харчування», повідомила Тейлор.

Джерело матеріала
loader
loader