/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fe37bac1db2ed418932e15dbc7dfa8ac0.jpg)
Як вибрати справжній мед і який не можливо підробити
Виготовити мед-підробку непросто, як і відчути її важко.Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцеві, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати натуральний мед.1. Справжній зрілий мед не псується.2. Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання.Тільки акацієвий мед не кристалізується, або кристалізується повільно (за що особливо цінується), він може залишатися рідким до двох і більше років. Якщо квітковий мед не кристалізується до пізньої осені - це підробка або мед піддавався термічній обробці.Навесні, щоб реалізувати минулорічний мед, бджолярі часто його піддають термічній обробці - підігрівають для одержання рідкої консистенції, щоб надати меду привабливішого вигляду та продати як свіжий, щойно відкачаний весняний мед.3. У якісного меду не повинно бути процесів бродіння, розшарування та погіршення смакових властивостей.4. Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди є зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори - вони додають у підроблений мед частинки бджоли, воску, щоб переконати покупця в його натуральності.5. Для надання продукту товарного вигляду його підігрівають за високих температур (вище 45°С) і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини і у ньому підвищується вміст дуже шкідливого канцерогену - гідроксиметилфурфуролу (ГМФ). Грітий мед - прозорий, з яскравим бурштиновим блиском, але шкідливий. З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки за температури вище 37°С він втрачає свої ферментативні властивості, тобто знижується діастаза та інвертаза.6. Одна із основних характеристик меду - показник діастазного числа. Для меду з акації його біологічна активність не менше 5 одиниць Готе. Завдяки цьому низькому показнику акацієвий мед лагідний, ніжний і не подразнює горло. Для порівняння у гречаного меду показник діастазної активності більше 35 одиниць Готе - такі меди добре подразнюють горло.7. Мед може зберігатися до двох років. Головне - зберігати його за кімнатної температури, не ставити в холодильник. Літр зрілого меду має важитиме менше 1,4 кг.8. Купуючи мед, необхідно звернути увагу на те, чи "намотується" він на ложку і лягає в баночку гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий.9. Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо він посинів - у продукт підмішали борошно або крохмаль.10. Для виявлення крейди, яку додають для густоти, крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому вона є.11. Для підтвердження натуральності меду добросовісні пасічники пропонують: краплю меду розтерти пальцями після чого на пальцях не буде залишатися липкого сліду, а підробка - липне до рук.12. Найкращий мед - сотовий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в сотах "запечатана" воском.

