Супер-сила на тарілці: найкращий вуглевод для здоровʼя кишківника
Супер-сила на тарілці: найкращий вуглевод для здоровʼя кишківника

Супер-сила на тарілці: найкращий вуглевод для здоровʼя кишківника

Зокрема, одним із найкорисніших варіантів вуглеводного прийому їжі, є нут. Саме з нуту роблять хумус – улюблену закуску багатьох. Користь нуту також у його впливі на кишківник. Ба більше, хумус містить чимало білку, що робить його особливо корисним продуктом. Детальніше про переваги споживання нуту розповідає 24 Канал з посиланням на medicalnewstoday.

Чим корисний нут?

Нут – це справжня суперсила у вашій тарілці. Одна чашка вареного нуту містить близько 269 ккал, 14,5 грамів білка, 12,5 грамів клітковини, а також значну кількість заліза, магнію, калію, фолієвої кислоти, цинку та марганцю

Основні переваги вживання нуту

  • Контроль цукру в крові

Нут має низький глікемічний індекс і багатий на клітковину, що уповільнює всмоктування вуглеводів та допомагає стабілізувати рівень глюкози.

  • Підтримка здоровʼя серця

Розчинна клітковина знижує рівень LDL‑холестерину, а калій і магній сприяють нормалізації кров’яного тиску і зменшенню ризику серцево-судинних захворювань.

Нут корисний при діабеті

За даними ADA, нут – чудовий джерело клітковини для підтримки глікемічного контролю та зменшення ризику розвитку цукрового діабету II типу. Також нут допоможе підтримувати здорову вагу. Річ у тім, що комбінація білка та клітковини забезпечує тривале відчуття ситості й допомагає скоротити споживання калорій без почуття голоду.

  • Покращує травлення та мікрофлору

Раціон, багатий на нут, сприяє зростанню корисних кишкових бактерій. Завдяки тому, що розчинна клітковина слугує пребіотиком і підтримує здоров’я кишечника.

  • Потенційний захист від певних видів раку

Фітостероли й сапоніни, які містяться в нуті, можуть знижувати ризик розвитку раку товстої кишки через протизапальну дію та підтримку клітин здоров’я.

Підтримка мозку і нервової системи

Нут містить холін, який важливий для пам’яті, настрою, навчання та метаболізму; також багатий на вітаміни групи B, залізо, цинк і селен – важливі для нейро­функцій.

  • Зниження ризику анемії

4,7 міліграмів заліза на чашку нуту плюс слідові кількості вітаміну C сприяють кращому засвоєнню заліза і профілактиці анемії.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader