/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F008fbad3fcc00fc329fba8a72dc90710.jpg)
Супер-сила на тарілці: найкращий вуглевод для здоровʼя кишківника
Зокрема, одним із найкорисніших варіантів вуглеводного прийому їжі, є нут. Саме з нуту роблять хумус – улюблену закуску багатьох. Користь нуту також у його впливі на кишківник. Ба більше, хумус містить чимало білку, що робить його особливо корисним продуктом. Детальніше про переваги споживання нуту розповідає 24 Канал з посиланням на medicalnewstoday.
Чим корисний нут?
Нут – це справжня суперсила у вашій тарілці. Одна чашка вареного нуту містить близько 269 ккал, 14,5 грамів білка, 12,5 грамів клітковини, а також значну кількість заліза, магнію, калію, фолієвої кислоти, цинку та марганцю
Основні переваги вживання нуту
- Контроль цукру в крові
Нут має низький глікемічний індекс і багатий на клітковину, що уповільнює всмоктування вуглеводів та допомагає стабілізувати рівень глюкози.
- Підтримка здоровʼя серця
Розчинна клітковина знижує рівень LDL‑холестерину, а калій і магній сприяють нормалізації кров’яного тиску і зменшенню ризику серцево-судинних захворювань.
Нут корисний при діабеті
За даними ADA, нут – чудовий джерело клітковини для підтримки глікемічного контролю та зменшення ризику розвитку цукрового діабету II типу. Також нут допоможе підтримувати здорову вагу. Річ у тім, що комбінація білка та клітковини забезпечує тривале відчуття ситості й допомагає скоротити споживання калорій без почуття голоду.
- Покращує травлення та мікрофлору
Раціон, багатий на нут, сприяє зростанню корисних кишкових бактерій. Завдяки тому, що розчинна клітковина слугує пребіотиком і підтримує здоров’я кишечника.
- Потенційний захист від певних видів раку
Фітостероли й сапоніни, які містяться в нуті, можуть знижувати ризик розвитку раку товстої кишки через протизапальну дію та підтримку клітин здоров’я.
Підтримка мозку і нервової системи
Нут містить холін, який важливий для пам’яті, настрою, навчання та метаболізму; також багатий на вітаміни групи B, залізо, цинк і селен – важливі для нейрофункцій.
- Зниження ризику анемії
4,7 міліграмів заліза на чашку нуту плюс слідові кількості вітаміну C сприяють кращому засвоєнню заліза і профілактиці анемії.

