Вважали отрутою та використовували з декоративною метою: цікаві факти про популярний овоч
Вважали отрутою та використовували з декоративною метою: цікаві факти про популярний овоч

Вважали отрутою та використовували з декоративною метою: цікаві факти про популярний овоч

17 серпня відзначають день картоплі, однієї з найпоширеніших овочевих культур у світі. Їстівна культура росте в багатьох державах. Найбільшим виробництво прославилися Китай та Індія.В бульбах, в залежності від місця вирощування і сорту, міститься 11-25% крохмалю, близько 2 - білка, 0,3% - жиру. Крім того, є ряд есенціальних амінокислот, завдяки чому цим унікальним продуктом можна тривалий час не відчувати голоду. Містить у своєму складі різноманітні мікро і макроелементи, вітаміни, а також нікотинову і пантотенову кислоти та крохмаль.Сік з картоплі корисний хворим з високою кислотністю шлунка. Здатний гальмувати виділення шлункового соку та зняти спазми.З бульби готують безліч корисних та смачних страв. Її смажать, тушкують, запікають та варять. Чудово компонується із м'ясом, рибою та різними овочами. Цікаві факти:– Дикоростуча картопля зустрічається тільки в Південній Америці.– Виведено понад 4 тис. сортів картоплі, які розрізняють за призначенням, терміном дозрівання, врожайністю, вагою бульб, стійкістю до захворювань і шкідників сільськогосподарських культур.– В одній картоплині середнього розміру міститься близько 100 калорій.– Вміст крохмалю в картопляних бульбах досягає 15%.– У картоплі міститься більше калію, ніж в бананах.

Джерело матеріала
loader
loader