Один шматочок - і печінку не врятувати: шість головних правил "тихого полювання"
Один шматочок - і печінку не врятувати: шість головних правил "тихого полювання"

Один шматочок - і печінку не врятувати: шість головних правил "тихого полювання"

Як відрізнити їстівні гриби від смертельно отруйних? Експерт поділилася перевіреними лайфхаками грибників.

Ви дізнаєтеся:

Кожен, хто вирушає до лісу по гриби та планує вживати їх у їжу, повинен усвідомлювати, що деякі з них можуть містити смертельну отруту. Деякі гриби можуть бути дуже корисними для здоров'я, навіть лікарськими, але невеликий шматочок інших здатний зруйнувати печінку або нирки всього за кілька годин.

Якими правилами варто керуватися, щоб після вживання грибів не опинитися на лікарняному ліжку, розповіли на Youtube-каналі Classy Flowers.

Якщо вам цікаво знати, чи правда, що гриби можна зрізати лише ножем, читайте матеріал: Досвідчені грибники найчастіше помиляються: як правильно збирати гриби.

Як зрозуміти, їстівний гриб чи ні

За словами експерта, дуже важливо мати великі знання про гриби, отримані з різних достовірних джерел, перш ніж збирати і вживати в їжу дикі гриби.

Якщо розбиратися в унікальних біологічних властивостях і характеристиках, то шанс помилитися або бути обдуреними отруйними двійниками мінімальний.

Жінка поділилася своєю тактикою, яка допомагає уникнути серйозного отруєння під час збирання грибів.

Правило №1. Ніколи не збирайте та не вживайте в їжу гриби сімейства Amanita (аманітові, мухоморові) або ті, що ростуть із мішкоподібної вольви.

Гриби сімейства Amanita отруйні
Гриби родини Amanita отруйні / скріншот

"Я завжди перевіряю наявність вольви біля основи ніжки та бородавчастих залишків покривала на капелюшку. Найнебезпечніші та найсмертоносніші гриби належать саме до цього сімейства - бліда поганка, янгол смерті, мухомор смердючий", - розповіла експертка.

Вона радить не збирати пластинчасті гриби, за рідкісним винятком, через високий ризик помилки.

Наприклад, бліда поганка та їстівна жовта сироїжка (Russula claroflava) дуже схожі.

Отруйний гриб
Отруйний гриб / скріншот
Отруйний гриб
Отруйний гриб / скріншот
Отруйний і їстівний гриб
Отруйний і їстівний гриб / скріншот

Правило №2. Ніколи не вживайте в їжу пластинчасті гриби із зеленими спорами, наприклад Chlorophyllum molybdites (Хлорофілум свинцевошлаковий).

Отруйний гриб
Отруйний гриб / скріншот

Правило №3. Не збирайте гриби, що належать до родин Cortinarius, Hypholoma, Galerina, Entoloma, Inocybe і Lepiota. У цих сімействах безліч отруйних видів, які важко визначити без багаторічного досвіду та мікроскопічних досліджень.

Отруйний гриб
Отруйний гриб / скріншот

Правило №4. Ніколи не вживайте в їжу гриби, які світяться в темряві - люмінесцентні гриби.

Правило №5. Не збирайте і не їжте трубчасті гриби з червоним або помаранчевим гіменофором із сімейства болетових (Boletaceae), які можуть подразнювати травну систему та спричинити отруєння. Ними краще милуватися, але не вживати в їжу.

Отруйний гриб
Отруйний гриб / скріншот

Правило №6. Якщо ви їсте лісовий гриб уперше, то починайте з малої кількості та ретельно його приготуйте.

"Я завжди зберігаю один зразок у сирому вигляді в холодильнику - на випадок помилки у визначенні. Між пробою різних видів роблю перерву 48 годин і ніколи не змішую їх, якщо пробую вперше. Дотримуючись цих правил, можна значно знизити ризик отруєння", - розповіла експертка.

Дивіться відео - Які гриби можна збирати без ризику для життя:

Раніше Главред писав, як відрізнити справжній білий гриб від поганки.

Також ми писали про те, які гриби найкраще підходять для сушіння.

Про джерело: Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - флорист з Канади та розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Джерело матеріала
loader
loader