/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fe34c6f329095e06b2f361423ef5298fc.jpg)
Запам’ятайте раз і назавжди: чому яйця після варіння не можна класти в холодну воду
Як правильно охолоджувати варені яйця / © pixabay.com
Багато господинь переконані, що холодна вода після варіння — найкращий спосіб зупинити процес приготування яєць і зробити чищення шкаралупи легким. Цю пораду повторюють цілі покоління, але насправді вона не така вже й безпечна. Деякі кулінари й дієтологи застерігають: різкий температурний перепад може не лише зіпсувати яйця, а й зробити їх шкідливими для здоров’я. Тож розбираємося, чому не можна класти гарячі яйця у холодну воду і як правильно охолоджувати їх після варіння.
Чому не варто опускати гарячі яйця у холодну воду
-
Різкий перепад температур руйнує структуру білка. Коли гаряче яйце потрапляє у крижану воду, білок стискається нерівномірно. Усередині утворюються мікротріщини, через які білок може відокремитися від жовтка або стати гумовим. У результаті яйце втрачає ніжність і природну текстуру.
-
З’являється сіро-зелений обідок навколо жовтка. Через контакт гарячого білка з холодом у яєчній масі відбувається хімічна реакція між сіркою та залізом. Саме тому жовток набуває неапетитного сірого кольору, це ознака неправильного охолодження. Хоча таке яйце не завжди небезпечне, однак його зовнішній вигляд і смак псуються.
-
Може тріснути шкаралупа. Холодна вода спричиняє різке стискання шкаралупи, через що вона лускається. Навіть невидимі тріщини дозволяють бактеріям проникати всередину. Якщо яйця потім зберігають кілька днів, вони швидше псуються, навіть у холодильнику.
-
Втрата користі. Деякі вітаміни, зокрема групи B, погано переносять різкі перепади температур. Вони частково руйнуються, якщо яйця миттєво охолодити дуже холодною водою.
Як правильно охолоджувати варені яйця
-
Після варіння залиште яйця в гарячій воді на 3-5 хвилин, аби вирівнялася температура.
-
Потім замініть гарячу воду на помірно теплу, поступово знижуючи температуру.
-
Лише коли яйця охолонуть до кімнатної температури, можна обполоснути їх прохолодною водою.
-
Для легкого очищення додайте у воду дрібку солі чи ложку оцту — шкаралупа відійде сама.
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

