/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fe34c6f329095e06b2f361423ef5298fc.jpg)
Запам’ятайте раз і назавжди: чому яйця після варіння не можна класти в холодну воду
Як правильно охолоджувати варені яйця / © pixabay.com
Багато господинь переконані, що холодна вода після варіння — найкращий спосіб зупинити процес приготування яєць і зробити чищення шкаралупи легким. Цю пораду повторюють цілі покоління, але насправді вона не така вже й безпечна. Деякі кулінари й дієтологи застерігають: різкий температурний перепад може не лише зіпсувати яйця, а й зробити їх шкідливими для здоров’я. Тож розбираємося, чому не можна класти гарячі яйця у холодну воду і як правильно охолоджувати їх після варіння.
Чому не варто опускати гарячі яйця у холодну воду
-
Різкий перепад температур руйнує структуру білка. Коли гаряче яйце потрапляє у крижану воду, білок стискається нерівномірно. Усередині утворюються мікротріщини, через які білок може відокремитися від жовтка або стати гумовим. У результаті яйце втрачає ніжність і природну текстуру.
-
З’являється сіро-зелений обідок навколо жовтка. Через контакт гарячого білка з холодом у яєчній масі відбувається хімічна реакція між сіркою та залізом. Саме тому жовток набуває неапетитного сірого кольору, це ознака неправильного охолодження. Хоча таке яйце не завжди небезпечне, однак його зовнішній вигляд і смак псуються.
-
Може тріснути шкаралупа. Холодна вода спричиняє різке стискання шкаралупи, через що вона лускається. Навіть невидимі тріщини дозволяють бактеріям проникати всередину. Якщо яйця потім зберігають кілька днів, вони швидше псуються, навіть у холодильнику.
-
Втрата користі. Деякі вітаміни, зокрема групи B, погано переносять різкі перепади температур. Вони частково руйнуються, якщо яйця миттєво охолодити дуже холодною водою.
Як правильно охолоджувати варені яйця
-
Після варіння залиште яйця в гарячій воді на 3-5 хвилин, аби вирівнялася температура.
-
Потім замініть гарячу воду на помірно теплу, поступово знижуючи температуру.
-
Лише коли яйця охолонуть до кімнатної температури, можна обполоснути їх прохолодною водою.
-
Для легкого очищення додайте у воду дрібку солі чи ложку оцту — шкаралупа відійде сама.
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F13dde35d3c329e1033c8597eefef8aca.jpg)
Люди, народжені в ці дати, будуть найвідданішими друзями
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F5a181f7265aeb771909032e887bb4110.jpg)
Куди поїхати восени: 8 найкрасивіших дендропарків України
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd323a44346aff695207990ed49df02f7.jpg)
Тут, усього за 20 хвилин від Києва, можна милуватися фантастичними заходами сонця
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F5167eb4e795a6c3dd5bd6b393b4d1726.jpg)
Експерти назвали місце у світі з найбільшою кількістю білих пляжів та бірюзовою водою
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F6317a86a05330b3bdfbd59fdc2b3eef6.jpg)
Туристи не в захваті: популярний іспанський курорт запроваджує нові податки та штрафи
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fe6a4504b39ac343af0548cbe25448b05.jpg)
Діти зʼїдять її ще гарячою: що додати у манку, щоб вона зникала зі столу за хвилину
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F41bd2f62fbf4eef795c745a611f0732e.jpg)