Глобальна криза харчування: 99% людей їдять неправильно, чим шкодять здоров’ю та екології
Глобальна криза харчування: 99% людей їдять неправильно, чим шкодять здоров’ю та екології

Глобальна криза харчування: 99% людей їдять неправильно, чим шкодять здоров’ю та екології

Глобальна криза харчування: 99% людей їдять неправильно, чим шкодять здоров’ю та екології

Перехід на збалансовану дієту може запобігти 15 мільйонам смертей і скоротити викиди на 20%.

Менше ніж 1% людей у світі дотримуються харчування, яке одночасно корисне для здоров’я та планети. Про це йдеться у масштабному звіті EAT-Lancet Commission 2025, що аналізує вплив глобальної продовольчої системи на довкілля та життя людей, передає Science Focus.

Автори звіту, серед яких дієтологи, кліматологи, економісти, лікарі та аграрії з понад 35 країн, дійшли висновку, що сучасне виробництво їжі ставить під загрозу п’ять ключових систем Землі. Зокрема клімат, землю, воду, колообіг азоту та фосфору, а також чистоту довкілля, включно з наслідками від пестицидів і мікропластику.

За оцінками вчених, перехід до здоровішого раціону міг би щороку запобігати до 15 мільйонів передчасних смертей і зменшити викиди парникових газів на 20%. Крім того, зміна харчових звичок допоможе відновити природні системи до безпечного рівня та зробити глобальну продовольчу систему більш стійкою.

“Якби всі люди харчувалися здоровою їжею, ми змогли б прогодувати 10 мільярдів людей до 2050 року, використовуючи на 7% менше землі, ніж сьогодні”, — зазначив головний науковий співробітник EAT Фабріс ДеКлерк в інтерв’ю BBC Science Focus. За його словами, людство ніколи раніше не мало можливості “годувати більше людей, використовуючи менше ресурсів”.

Згідно зі звітом, 6,9 мільярда людей споживають надмірну кількість їжі — особливо м’яса, молочних продуктів, цукру та ультраоброблених товарів. Тоді як 3,7 мільярда мають обмежений доступ до здорового харчування.

Фахівці пропонують орієнтуватися на так звану Планетарну дієту здоров’я (Planetary Health Diet, PHD). Вона базується на фруктах, овочах, бобових, горіхах і цільнозернових продуктах, тоді як м’ясо, риба та молочні продукти є необов’язковими й мають чітко визначені верхні межі споживання. Наприклад, у межах PHD варто з’їдати до 200 грамів яловичини на тиждень і це буде нормальною кількістю для здоров’я.

“Дієта гнучка й адаптується до культурних особливостей, — пояснює ДеКлерк, — у багатьох випадках традиційні кухні краще відображають здоровий спосіб життя”.

Вчений також зазначив, що ті 1% людей, які вже харчуються відповідно до рекомендацій, живуть у суспільствах із гідною заробітною платою та доступом до якісної їжі. За його словами, найкращі приклади таких моделей спостерігаються в країнах Середземномор’я, на Індійському субконтиненті та в Південно-Східній Азії, де традиційні раціони залишаються природно збалансованими.

Співавтор звіту, директор Потсдамського інституту дослідження впливу клімату Йоган Рокстрем, наголосив, що “докази незаперечні”. Трансформація глобальної продовольчої системи є не лише можливою, а й необхідною для справедливого та безпечного майбутнього.

Окремий розділ звіту присвячено проблемі нерівності. Згідно з підрахунками, 30% найбагатших людей спричиняють понад 70% негативного екологічного впливу, пов’язаного з харчуванням. 

“Ті, хто споживає надмірно і нездорово, фактично порушують право інших на безпечне довкілля”, — зазначив ДеКлерк.

Дослідники закликають уряди до негайних дій. Вони пропонують реформувати системи харчування, підтримувати доступу до якісних продуктів і стимулювати перехід до стійких продовольчих практик.

“Цей звіт — не про заборони, а про можливості, — підсумував ДеКлерк, — Він показує, що змінивши те, що ми їмо, ми можемо водночас покращити здоров’я людей і відновити планету. Це привід не для тривоги, а для дії — і для святкування”.

Нове дослідження Медичної школи Університету Північної Кароліни виявило, що вживання високожирної їжі протягом лише кількох днів може погіршити когнітивні функції, порушуючи здатність мозку формувати нові спогади. Вчені встановили, що жирна дієта спричиняє нестачу глюкози в мозку, що призводить до перевантаження інтернейронів у гіпокампі — центрі пам'яті. Важливо, що ці негативні зміни в роботі клітин мозку можуть бути оборотними за допомогою відновлення балансу глюкози, зокрема через зміну харчування.

Джерело матеріала
loader
loader